НОВИНИ


Европа е на прага на банкова криза

0 4957 07.07.2016
Европа е на прага на банкова криза

Европа е на прага на банкова криза, тъй като проблемите с многото губещи банки в Италия и Германия може да се разпространят из целия континент. За това предупреждава Лоренцо Смаги, бивш член на управлението на Европейската централна банка (ЕЦБ) и настоящ председател на съвета на директорите на Societe Generale.


Според него е необходимо европейско решение на проблемите, толкова доколкото досега решенията са били на национално ниво, пише "Ведомости". Италия трябва да реши проблема с просрочените кредити и поради това на министър-председателя Матео Ренци ще му се наложи да използва непопулярни средства, като обединяване на банки, а това ще доведе до загуба на работни места, обяснява експертът.

 

Снощи индексът „Блумбърг”, в който влизат акции на 500 европейски банки и финансови компании, се понижи с 2,64% до равнища от 2011 г. Проблемите на италианските банки бяха заглушени от проблемите около британския референдум за излизане от Европейския съюз. Заради Брекзит нарасна волатилността, предупреди и финансовият министър Пиер Карло Падоан. Европейският съюз разреши на Италия да предостави на банките до края на годината 159 млрд. евро за осигуряване на ликвидност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама