НАРОДЕН ГЛАС


ВКС разпределя делото срещу отказа за регистриране на ДОСТ

0 4502 18.07.2016
ВКС разпределя делото срещу отказа за регистриране на ДОСТ
Лютви Местан

Във Върховния касационен съд ще бъде разпределено делото срещу отказа на СГС да впише ПП ”Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ) в регистъра на политическите партии. Това ще стане публично чрез системата за случайно разпределение на дела.


На 15 юли във Върховния касационен съд чрез Софийския градски съд (СГС) е постъпила жалба от Лютви Местан - председател на ДОСТ срещу решението от 07.07.2016 г. на СГС по делото, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии на ДОСТ, уточняват от ВКС.

На 8 юли Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Лютви Местан - ДОСТ. Едни от основните мотиви на съда за отказа на регистрация са свързани с абревиатурата, която е турска дума и с преобладаващия брой учредители с турски имена. До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Местан заяви, че решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама