БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Стойнев: В България трябва да има национално отговорен капитал

0 4862 21.07.2016
Стойнев: В България трябва да има национално отговорен капитал
Драгомир Стойнев

„В България трябва да има национално отговорен капитал”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ член на ИБ на левицата Драгомир Стойнев по БНТ. Според него в ключови сектори на икономиката ни, освен чуждестранни инвеститори, трябва да работят публични предприятия с участието на държавата, които да гарантират стабилността и да предотвратят социален хаос при евентуално решение за напускане на страната от чуждата инвестиция.


„Публичните предприятия с държавно участие могат да станат инструмент за експанзия на български капитал на Балканите, ако държавата ги управлява на пазарен принцип”, обяви още Стойнев. Той даде примери с държавната шведска компания Теленор, както и с ЧЕЗ, в което чешката държава има участие.

 

Стойнев обясни, че законопроектът за публичните предприятия, който БСП внесе вчера в парламента е част от пакета мерки на новото ръководство на БСП за управление на икономиката и за ефективно използване на публичен ресурс.

 

„Търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие ще работят на  пазарен принцип, конкурентни на частния сектор, ще управляват ефективно и прозрачно публичен ресурс, ръководствата им ще бъдат назначавани след конкурси, включително и международни, с предварително обявени от кандидатите бизнеспланове и цели – това ще са преките ефекти от приемането на закона”, подчерта народният представител. По думите му така България ще изпълни и препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

 

„В България се говори, че държавата е лош стопанин, че не управлява добре собствеността си, но държавния сектор може да генерира печалба, която да остава в страната, да влиза в бюджета. Надявам се законопроектът да бъде гледан бързо в комисия и да получи подкрепа от останалите политически сили”, заяви Стойнев. Той добави, че в последните 25 години може би сме грешили по отношение на държавната собственост, и че БСП е готова да приеме конструктивни допълнения към текстовете на законопроекта.

 

В момента публичните предприятия създават около 10% от БВП на страната и осигуряват около 10% от заетостта. В Германия – делът е 54%, във Франция – 35%.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама