НОВИНИ


Теменужка Петкова: Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене”

0 4814 21.07.2016
Теменужка Петкова: Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене”
Теменужка Петкова

Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене”. Според мен става въпрос за сериозен инвеститор, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, но не каза дали инвеститорът е от Запад или Изток.


На финала сме за вземане за решение за АЕЦ "Белене". Това е решение, което касае поколения напред, бъдещето на страната, на анергетиката.
Неслучайно премиерът Борисов призова за консенсус по тази тема, посочи тя.

Вариантите не са много. Първият - НЕК да заплати оборудването на 550 хил. евро, или всеки ден да плащаме по 167 хил. евро. Втората опция е НЕК и Атомстройекспорт да го продадат на трета страна. И трето - този проект да бъде завършен като частен проект, припомни министърът.

Единият реактор е завършен на сто процента, другият - на 90 процента. Изискахме от Атомстройеспорт да ни дадат подробен списък с информация.Предоставиха ни я като техническа документация. Другата седмица ще отидат  експерти от НЕК да видят това оборудването, информира тя.

Разговори за закупуване от Иран имаше. Имах среща с г-н Салехи и представихме тази възможност. Ще ги продадем със съгласието на Атомстройекспорт. Мисля, че те не отрекоха, а имаше грешка в превода. Защото не става дума за реактори втора употреба, а за нови реактори, обясни тя. Предстои среща на експерти по въпроса. В Иран ще строят централи със същите реактори. Има реален шанс да се продължат разговорите с иранските партньори,  допълни тя.

В рамките на месец трябва да сме направили необходимите сондажи и по трите проекта. Ще сондираме мнение и с Атомстройекспорт, каза Петкова.

НЕК и българската страна не е имала ресурс сами да стартираме проекта. Реалната стойност на проекта е 10 млрд. евро., посочи още министърката.

Има поле за размисъл дали ни е необходима втора атомна централа. Трябва да мислим как ще осигурим тези мощности в бъдеще, каза още тя.

По отношение Бургас-Александропулис не са водени разговори с Русия за възстановяване, разкри тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама