НОВИНИ


Йордан Йовчев: След 10 години ще имаме силни състезатели

0 5155 31.07.2016
Йордан Йовчев: След 10 години ще имаме силни състезатели
Йордан Йовчев

Някои неща за мен имат стойност. Предлагаха ми да се състезавам за Америка. Нямаше проблем да се оформят документи, защото ти попадаш в една графа като изключителен, човек, който е значим и в някаква степен доказан. Това каза Йордан Йовчев по БТВ.


 

 Предлагат ти, защото ти имаш този шанс. Аз не съм го приемал толкова несериозно, за да седнем и да кажем, че има някакъв казус. Аз съм имал достатъчно успехи и съм смятал, че човек би трябвало да бъде оценяван по това, което прави. Има значение за коя държава се състезаваш, да. Но аз тогава бях силен и може би малко налудничав и викам „Напред!” и няма кой да ме бие, без значение дали е китаец, американец или аз какъв съм. А и някак си го приемах като един вид предателство. Не бих го направил, тъй като много хора са ми помогнали. Не можех с лицемерие да кажа, че съм вече американец. Такава е моята стойност и това е пътят, който ще избера, допълни той.

 

На въпрос дали скоро ще има втори като него, той призна: Няма да е скоро, защото имаме много талантливи и обещаващи деца в момента, но те са малки още. Има много голяма дупка между сега действащите национални състезатели и децата, които практикуват. Имаме обаче голяма масовост и голямо обещаващо развитие, което ще даде ефект, но след 10 години.

 

Относно очакванията ни от Олимпиадата в Рио той заяви: Аз мисля, че амбициите не са ни малки. Всеки един, който е преодолял квалификациите и е добил правото да участва на олимпийските игри, има някакви амбиции, той не просто е попаднал там случайно. Въпросът е дали ще съумее да има шанс да се събере в този ден, който му е необходим, да разгърне всичко това като потенциал, с което се е готвил, препятствия и трудности, които е имал, за да се реализира и да покаже. После допълни:

 

Ивет Лалова е страхотен спортист. Ще бъде и знаменосец, което е голяма чест за нея и гордост. Ако може да вдигне още веднъж флага, освен когато го носи на откриването. И не само тя! Аз не ги разделям. Дано да има България повече повод за гордост и съм сигурен, че всеки един попаднал там има някаква амбиция, сериозна.

 

Той си спочни за участието си в Атина: Това, което се случи в Атина, аз съм имал и 1996 г. Поводът в Америка беше, че аз останах четвърти. Още тогава се започна с ощетяването ми. Не се е случило просто там, един път. Тогава амбициите ми бяха много големи и за това стана много голямо като събитие. Тогава дадох всичко на 100% и не можех да направя нещо повече, всичко останало остана за съдиите.

 

Добре ще е българите и феновете да не забравят името Юрий Кекин, защото той тогава си позволи да се върне към феърплея. Той показа на публиката кой заслужено би трябвало да е шампион.

 

Следващата олимпиада в Пекин тръгнах с ясните амбиции, че все още имам шанс, че мога да компенсирам второто място в Атина, но тогава допуснах грешка, която е абсурдна. Достатъчно елементарна грешка, която обаче като изисквания и наказателност е доста голяма и отиде още една Олимпиада.

 

Йовчев коментира и наказанията на руските атлети заради употреба на допинг.: Моето лично и неангажиращо е, че хората, спортистите, всички екипи, знам какво им коства за да преодолеят и да участват на олимпийски игри. Това са години, години труд. Не трябва да се лишават спортисти, които не са извършили нищо лошо. Поне това е моето неангажиращо мнение.

 

Запитан дали имаме шанс за златен медал в Рио, той каза:  Мисля, че има потенциал. Има участници, които в момента не са чак толкова известни като имена, но смятам, че ще имаме медали. Надявам се да има и златен, защото тази премия от 250 хил. лева е супер.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама