ГЛАСЪТ


Дали АЕЦ се клати, щом Белене се тресе?

57 6717 26.04.2009
Дали АЕЦ се клати, щом Белене се тресе?

Преди да попадна на научно доказания факт, че човечеството дава най-много жертви при наводнения, винаги съм си мислил, че земетресенията са най – смъртоносните природни бедствия.


Може би съм се заблуждавал защото живея в една от малкото европейски столици и в един от малкото милионни градове в света, които не са разположени до голяма водна площ, но пък са построени върху потенциално опасни от сеизмологична гледна точка зони.
В София е по-вероятно да те смаже парче мазилка от разнебитена сграда, отколкото да те удави придошла вълна от Перловския отводнителен канал, наричан за благозвучие ( и благовоние) река, който краси централната част на столицата. И това не е единствената особеност, която ни отличава от света с нашата местна специфика.
Не знам какво е било в главата на нашия държавен глава Г.Първанов, който преди по-малко от седмица се отнесе с „бащинско“ пренебрежение към протестите на еколози срещу проекта АЕЦ „Белене“. В интервю за германския „Зюддойче цайтунг“ той отхвърли опасенията на защитниците на природата от рисковете пред построяването на АЕЦ „Белене“ в опасната земетръсна зона с „аргумента“, че протестиращи еколози имало навсякъде ( т.е. не трябва да им се обръща кой знае какво внимание).
Към днешна дата снизходителното му отношение към аргументите на еколозите звучи вече доказано престъпно. Защото строителната площадка се разтърси от ( поредното) земетресение в региона.
Източникът отново е в планината Вранча в Румъния, както на 4 март 1977 г., когато в северната ни съседка загинаха 1500 души, а Свищов даде още 100 жертви. Тогава беше 7,2 по Рихтер. Сега е „само“ 5,3 по същата скала. А следващият път?
Г.Първанов и компания обаче не мерят по скалата на Рихтер, нито по Медведев.- Шпонхойер. Те се съизмерват с Медведев-Путин. Пък ако ще и потоп ( или „Южен поток“) след тях…
По някаква зловеща ирония разклащането на Белене се случи в деня, в който приключи енергийната среща в София, на която нейният патрон Г.Първанов се изяви повече от всякога като привърженик на проекта АЕЦ „Белене“, а неговият гост, руският енергиен министър Сергей Шматко призова той да стане необратим с помощта на руски държавен „стимулиращ“(!) кредит.
Вярващите и суеверните имат основания да правят аналогии и изводи. А всички вкупом, независимо в коя от двете категории попадат, или пък просто разсъждават логично, са в правото си да призоват лобистите на този рисков проект да спрат да си играят с бъдещето ни.

Иво ИНДЖЕВ
Ivo.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама