НОВИНИ


Косово има своята първа олимпийска шампионка

0 4379 08.08.2016
Косово има своята първа олимпийска шампионка
Майлинда Келменди

Майлинда Келменди донесе първия олимпийски медал в историята на Косово при първото участие на страната на олимпийски игри. При това тя спечели злато, като победи италианката Одете Джуфрида във финала в кат до 52 кг.


"Това е като сън. Сигурно след седмица-две ще мога да осъзная какво се е случило. Хората гледат само тези четири-пет схватки, но не си дават сметка какво стои зад всичко това, какво сме пожертвали", каза тя.

Състезателната кариера на Кука е много успешна. Наред със спечелените отличия той попада в състава на Югославия за игрите в Барселона 1992. Само че тогава се намесва политиката и режимът на Слободан Милошевич и мечтата на джудиста за олимпийски триумф отлита. Той обаче полага всички усилия да я сбъдне чрез Келменди.

Там някъде в бъдещето - през 2015 г., се случва и друго необичайно събитие. Президентът на МОК Томас Бах посещава Косово и споделя пред джудистката: "Тук съм, за да те подкрепя. Искам да спечелиш в Рио."

"Днес при награждаването ми каза: "Помниш ли - сключихме сделка?" Това означава много за мен и ме просълзява. Искам да му благодаря искрено от името на нашата федерация и на държавата ни", заяви 25-годишната състезателка.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама