НАРОДЕН ГЛАС


С. Николов: Ердоган сменя тактиката, не и целите си

0 7711 09.08.2016
С. Николов: Ердоган сменя тактиката, не и целите си
Симеон Николов

Ердоган се извини и беше очаквано да последва среща между Русия и Турция, но превратът забави това. Истинското обяснение е, че няма промяна в стратегическите цели на Ердоган. Той преследва с нови средства същите цели. Именно Сирия и кюрдският проблем,


Това каза пред ON AIR директорът на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов. Според него този елемент е най-трудният на днешните преговори.

По време на срещата се говореше единствено за двустранни проблеми, а се съобщи, че министрите на двете страни по- късно ще разговарят по въпроси, свързани със Сирия. Там позициите действително са различни, обясни директорът.

По думите му Ердоган ще иска Путин да се откаже от подкрепата за кюрдите. Това е болният въпрос на Ердоган, но дали Путин ще го направи? Тук стигаме до смяна на тактиката и стратегията, а не на крайните цели, категоричен е експертът.

Според него САЩ продължава да държи на кюрдите като свои съюзник и наземна сила, защото единствено с тях може да се провежда операцията в Сирия.

Сирия е конфликтно място и има риск от война, но ако не беше намесената на Русия, както твърдят натовски генерали, то отдавна столицата на тази страна, щеше да бъде столица на "Ислямска държава", категоричен е Николов. Той допълни, че именно затова САЩ и Русия са се разбирали по много въпроси.

За днешната среща между Путин и Ердоган гостът уточни, че Путин е казал, че Южен поток може да стане, ако се вземат юридически решения, "но не вижда Брюксел да прави нещо по въпроса". Това противоречи на онова, което чухме от разговора между Бойко Борисов и Путин, посочи директорът на Центъра за стратегически изследвания.

Николов подчерта, че сближаването между Турция и Русия е полезно за ЕС и за нейните членове, защото неразбирателството между тях внася напрежение в целия регион."Това сближаване потвърждава, че без Русия и Турция няма възможност за решаване на никакъв проблем в Близкия Изток", смята гостът.

Според него няма промяна в геополитическия курс, а само промяна на тактиката.

Турция остава важен член на НАТО. Тя е труден съюзник, това го знае всеки генерал на НАТО, категоричен е Николов.

Той каза още, че Ердоган изпраща послание към Европа и към САЩ. Той ще играе по този начин до октомври месец и след това или ще пусне бежанците, или ще въведе смъртното наказание. Но няма как той да изгори мостовете си, заключи директорът на Центъра за стратегически изследвания.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама