НОВИНИ


Манолова ще сезира ДАНС за каналджийство

0 3757 09.08.2016
Манолова ще сезира ДАНС за каналджийство
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира ДАНС за каналджийство. Националният защитник обясни, че проверки на институцията установили, че непридружаваните деца бежанци се настаняват в общи помещения в центровете и са формално придружени, а според законодателството непридружените малолетни и непълнолетни деца трябва да се настаняват в места със специални условия, каквито няма в центровете у нас.



Опасност по думите й е възможността за радикализиране на децата бежанци.

"По време на проверките, които през миналата седмица и вчера извършихме в центровете на Държавната агенция за бежанците, получихме сигнали за каналджийство и трафик. Според мен е абсурдно институциите да сме просто наблюдатели как деца влизат нелегално в България и след това потъват в тъмните канали на каналджийството отново през границата в неизвестна посока", бе категорична Манолова и допълни:

"Ако не упражня всичките си правомощия, ще се чувствам съучастник в това престъпление и наистина недоумявам как маса държавни институции просто констатират как деца влизат незаконно и изчезват с неустановено местожителство някъде в Европа".

Омбудсманът поясни, че се е срещала с деца и е установила, че те пътуват абсолютно сами - нямат пари, нямат телефони, а просто някаква имагинерна крайна цел, в която имат роднина в Австрия, Норвегия или друга страна.

В тази ситуация обаче възникват редица обезпокояващи въпроси според Мая Манолова:

"Как ще стигнат до там? Кой ще плати? Дали ще плати? Дали децата няма да платят с престъпление, проституция, кражби, трафик? Дали част от тях няма да станат донори на органи? Дали няма да се радикализират заради тежката ситуация, в която са попаднали, прекосявайки Европа. Не можем да останем безразлични", каза още тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама