НОВИНИ


Съдът: Няма друго наказание за „Килърите”, освен доживотен затвор без замяна

0 4399 10.08.2016
Съдът: Няма друго наказание за „Килърите”, освен доживотен затвор без замяна
Групата за убийства ”Килърите”

Не може да има друго наказание за тима от групата за мокри поръчки „Килърите”, освен доживотен затвор без замяна. Това се казва в мотивите на Варенниския апелативен съд, публикувани на сайта на институцията.


Лидерът на бандата Петър Стоянов-Сумиста, бизнесмена Георги Вълев и Васил Костов се обзаведоха с най-тежките присъди за убийството на предприемача Румен Рачев и адвокат Петър Лупов. Очаква се скоро ВКС да се произнесе окончателно по тях.  

 

В мотивите си, Варенският апелативен съд казва: Настоящата инстанция прецени, че тримата подсъдими следва да бъдат санкционирани с най-тежкото наказание – „доживотен затвор без замяна”, защото нито едно друго наказание не би изиграло поправително въздействие върху техните личности. Единствено това наказание би обезпечило в достатъчна степен  целите на наказанието, визирани в чл. 36 НК.

 

Магистратите разкриват как точно да действали членовете на престъпната група:

 Подс. Г. В. /Георги Вълев/ е действал като подбудител спрямо подс. П. С./Петър Стоянов/ – осъзнавано му е поръчал срещу обещание за даване на материална облага да организира убийствата на П.Л. /Петър Лупов/ и Р.Р./Румен Рачев/.

 

 Г.В. е избрал П.С., защото е знаел, че той ръководи група за «мокри поръчки», която може да изпълни убийствата. Възлагането на В. към П.С. е било не последният лично да изпълни действията по умъртвяването на двете жертви, а е било като към «представляващ» групата, която да стори това. Г.В. е бил наясно, че в организираното на тези убийства П.С. ще привлече и други лица, които да изпълнят възложената задача. Горното обуславя общност на умисъла на Г.В. с останалите съучастници.

 

П.С. преди предложението на В. не е имал формирано решение да извърши тези посегателства срещу живота на Л. и Р. Именно В. го е мотивирал с обещание за възнаграждение да приеме да организира възложените му две убийства. От своя страна П.С., като ръководител на създаденото от него ОПГ, е наредил на свой подчинен в ОПГ - В.К. /Васил Костов/ да организира изпълнението на убийствата, вкл. да намери физическите извършители. В.К. възложил тази задача на В.П.Ф., които умъртвил П.Л. и Р.Р.

 

 В.К. не само е мотивирал В. Ф. да извърши престъплението, но го е подпомагал в тази му дейност, посредством наставления, разпореждане и обещание за материална облага умишлено да умъртви П. Л. и Р.Р. и в резултат на това въздействие, В. Ф. е пристъпил към умишленото умъртвяване на пострадалите Л. и Р., като при второто убийство е бил подпомогнат и от Г. Г., който набавил л.а., с които са се придвижвали Ф. и Г. Подс. К. като помагач е създал предпоставки за изпълнение на престъпленията – дал е съвети и разяснения относно начина на действията, обстановката, особеностите на обекта и начина му на живот, организирал следенето на пострадалите.

 

Подс.В. /Георги Вълев/ е поръчал без всякакви скрупули ликвидирането на двама души, накърнили финансовите му интереси. Подобна саморазправа не може да бъде толерирана в нито едно съвременно общество. Освен това подобно поведение не е инцидентно – преди това той е поръчвал два побоя и палеж на лек автомобил.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама