НОВИНИ


Сърбия ни е върнала 2275 имигранти само за месец

0 4246 15.08.2016
Сърбия ни е върнала 2275 имигранти само за месец

Над 2000 мигранти са били възпрепятствани да преминат от България в Сърбия, а 24 трафиканти на хора са били заловени за по-малко от месец в опит да се ограничи притока на мигранти, опитващи се да достигнат богатите страни в Европейския съюз през Балканите, съобщават сръбските граничари, цитирани от „Асошиейтед прес”.


Сърбия наскоро разположи съвместни военни и полицейски патрули по границата с България, където мигрантите пристигат по нелегални маршрути, най-вече водени от трафиканти и често са атакувани и ограбвани от местни жители. Повечето от мигрантите искат да се придвижат на север към Унгария, преди да продължат към по-богатите страни от ЕС. Говорителят на сръбската армия Йован Кривокапич уточни, че 2 275 души, повечето сирийци, афганистанци и пакистанци, са били върнати в България откакто съвместните патрули са били разположени на 22 юли. По думите му, 454 мигранти, които са били хванати във вътрешността на Сърбия, са били настанени в бежански центрове.

„Те се опиват да преминат през планински проходи, през гъсти гори, покрай речни корита с помощта на трафиканти”, отбелязал Кривокапич.Той допълнил, че контрабандистите все повече използват непълнолетни, за да помогнат на мигрантите през границата, опитвайки се да избегнат по-сурови присъди, издадени срещу пълнолетни нарушители.

„Обвинения бяха повдигнати срещу повечето от трафикантите и те са в ареста”, посочи още Кривокапич, допълвайки, че повечето от тях са сръбски граждани.

Балканските страни затвориха границите си за мигранти през март. През миналата година повече от 1 млн. души преминаха през Балканите. След затварянето броят на онези, които все още се опитват да използват този маршрут, спадна от хиляди до стотици дневно.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама