НОВИНИ


Деца с церебрална парализа не могат да се лекуват

0 4126 16.08.2016
Деца с церебрална парализа не могат да се лекуват

Единствената у нас специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа спря да приема пациенти. Причината е, че лимитът й е намален с 1/3.


От 25 години лечебното заведение всеки месец се грижи за около 100 малки пациенти. През юни миналата година от Здравната каса намаляват с 1/3 бюджета на болницата. По този начин  вместо за досегашните 100 започват да плащат едва за 70 хоспитализации на месец.

 

Повече от година лечебното заведение работи на загуба и всеки месец надхвърля с десетки хиляди бюджета си. От този месец парите не стигат вече дори за заплати, затова още в средата на месеца от болницата спират приема на пациенти.

 

Вече има списък на чакащите. Сред пациентите на болницата са и много недоносени новородени, близнаци и кърмачета, за които рехабилитацията сега може да намали риска от увреждания в бъдеще.

 

„Цената на тази клинична пътека се повиши и много частни болници се навързаха за кранчето, изведнъж НЗОК съвсем пасивно ми отрязаха бюджета от 90 хил. на 60 хил.”, обясни пред bTV доц. Иван Чавдаров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама