НОВИНИ


Международни съдийски организации с призив да се спре чистката на магистрати в Турция

0 3853 19.08.2016
Международни съдийски организации с призив да се спре чистката на магистрати в Турция

Четири международни съдийски организации призоваха Висшия съвет на съдиите и прокурорите в Турция да спазва и да прилага международните и европейски стандарти, когато се взимат решения за уволнението на магистрати.


Повод за обръщението е новината, че турският съдебен кадрови орган в момента разглежда освобождаването на 3500 съдии и прокурори. Копие от писмото беше разпространено от Съюза на съдиите в България.

 

Писмото е подписано от президентите на Европейската асоциация на съдиите и на асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи", чийто член е българският Съюз на съдиите, както и от Асоциацията на европейските административни съдии и Международната фондация "Съдии за съдии".

"Съдиите не могат да бъдат отстранявани или уволнявани на базата на турския Закон за извънредната ситуация, без внимателна преценка на всеки отделен случай и по съответната правна процедура и защита. Всички санкции, наложени без предварително надлежно разследване и доказване на обвиненията в неправомерно поведение на всеки засегнат съдия, са в несъответствие с международните и европейски стандарти за съдебна независимост", предупреждават четирите международни съдийски организации. 

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама