ИНТЕРВЮ


Иван Генов: Вместо към хората, БСП гледа към олигарсите

18 9110 01.05.2009
 Иван Генов: Вместо към хората, БСП гледа към олигарсите
Иван Генов

Пътят към дясната социална демокрация бе положен от сегашния президент Георги Първанов. Хората на труда нямат свое представителство във властта, казва лидерът на „Българската левица”



„Българската левица” е най-новата партия в страната, само на 27 дни. Тя има трима лидери – докторът по международно право и депутат от БСП в четери поредни парламента Иван Генов, социологът Илия Божинов и Петко Тодоров. Твърдят, че са избрали триумвирата, за да няма вождизъм. Целта им е до старта на изборите да създадат структури в цялата страна.

- Г-н Генов, имат ли хората на труда истинско представителство в политическия живот на страната, в парламента и органите на изпълнителната власт?


- Хората на труда не са представени в българския парламент. Те нямат автентичен политически изразител на интересите им. „Позитано” 20 подмени идейно-политическата същност на социалистическата партия. Днес в по-голяма степен БСП изразява интересите на едрия капитал, а не на хората на труда. Но хората се убедиха в тази политика и вече е настъпил моментът да приключи монополът на БСП в лявото пространство.

Затова на 4 април бе създадена „Българската левица”. Тази дата е контрапункт на 4 феврурари 1997 г. Тогава бе рождената дата на българските олигарси и началото на пътя към дясна социална демокрация. Основите на тази политика положи предишния лидер на БСП - днешният президент на републиката.

Днес ние можем да твърдим, че Георги Първанов и Сергей Станишев се опитват да се правят на българската Маргарет Тачър в панталони, но това е само привидно. Фактически социално-либералният път, който те избраха, доведе до огромни пропасти сред обществото и нищета за хората. Вече е неоспорим факт за всички, че политиката на БСП не се отличава от идеологията на десницата, а това ще я доведе до катастрофа на предстоящите избори.

- Бил сте депутат от БСП в годините, когато левицата стоеше в опозиция. Какво очакваха хората на наемния труда от социалистическото управление на Станишев през този мандат?


- Имаха надежди за повече свобада и да не се губят социалните им придобивки. Социалната справедливост е алфата и омегата на българската левица. Обществото иска повече свобода и повече равенство. Равенство без свобода е подтисничество, а свобода без равество е равносилно на експлоатация. Пътят на равенството е пътят на левите партии. Но за водене на истинска лява политика е нужна смелост, каквата настоящето ръководство на БСП не успя да покаже през изминаващите 4 години.

Затова „Българската левица” се появи като алтернатива, чията мисия е да подобри самата политика, да работи за по-висок стандарт на хората.

- Но премиерът, министрите му, депутатите от мнозинството непрекъснато се хвалят с успехи на управлението, отчитат показатели.


- Наистина през последните месеци властта непрекъснато ни убеждава, че макроикономическите показатели на страната са много добри, че българската икономика и левът са стабилни, че кризата ни засяга по-малко отколкото други европейски държави, че имаме резерви и т.н. Но за истинските леви сили основен е човекът, а не показателите. Какъв смисъл имат „стабилните” икономически показатели на Станишев, щом има много бедни хора в България? Каква е ползата от този разстеж в икономиката, ако не води до подобряване стандарта на обществото? Това са истинските въпроси, на които и премиерът, и тройната коалиция, и БСП не дават смислен отговор. Така приказките им за успехи стават безсмислени и самоцелни.


- Вие сте най-младата политическа формация, с какви идеи ще се конкурирате пред избирателите?

- Във взаимовръзката ‘труд и капитал’ „Българската левица” е на страната на хората. Бюджетът на държавата трябва да е балансиран – без дефицит, но и без излишъци.
Социално ориентираните дейности, като електро и топло снабдяване, водоснабдяване, обществен транспорт, чистота, трябва да са в ръцете на държавата, поне контролният пакет. В тези сфери частният бизнес се провали. Тук е необходим остър завой в посока на държавно регулиране.

Обществото има нужда и по-справедлива данъчна политика, ориентирана към нарастване на доходите. Ниският плосък данък, без необлагаем минимум, е черен печат за правителството на БСП. Този данък, в комбинация с отлива на чужди инвестиции, топяш се валутен резерв е много повече рисков, отколкото надежден инструмент при икономическа криза. Плоският данък е за хора с плоски мозъци. Той превръща България в своеобразна офшорна зона.

„Българската левица” е категорично за ново разпределение и преразпределение на доходите чрез прилагане на принципа: най-ниските доходи растат най-бързо, а по-високите доходи се облагат с по-висока данъчна ставка. Ние сме категорично за отмяна на плоския данък и възстановяване на необлагаемия минимум. Нашите анализи показват, че за тази година той трябва да е около 400 лв. Освен това искаме семейно-подоходно облагане и намаление на ДДС за основните храни, лекарства, учебници, в рамките на 5-7%.

- Някои политически наблюдатели коментират, че сте се отцепили от партията-майка тактически, за да оберете недеволните вляво, за да не кривнат към „Атака”, или ГЕРБ?

-„Българската левица” бе създадена, за да даде шанс на хората на труда, на дребния и средния бизнес. Трябва да се сложи край на 20-годишния криминален преход, олигархията и обслужващите я политици. На предстоящите избори обществото е изправено между статуквото и промяната, между лявото и дясното. При сегашната ситуация няколко крупни играчи печелят нагласени търгове, а после се подиграват и извиват ръцете на подизпълнителите.

Цялото общество трябва да се включи в операция „Чисти ръце”, без изключения.
Ние, които бяхме доскоро част от лявото крило в БСП, предлагахме многократно на ръководството, да да стартира такава операция, да се раздели с корупционните практики, но то не намери сили. Три години правехме безуспешни опити за ревизия на политиката на БСП в управлението на държавата, но след последния конгрес разбрахме, че това е невъзможно. БСП е партия за всякакви интереси и цели.. Тя подмени тайно идеологията и същността си. Няма ресурс да се справи с растящата корупция. Вместо към хората, гледа към олигарсите. А „Българската левица” има друга перспектива.
Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама