НОВИНИ


НДСВ плаши с излизане от правителството заради некоректно поведение на БСП

0 6133 11.05.2007
НДСВ плаши с излизане от правителството заради некоректно поведение на БСП

Има вероятност НДСВ да напусне правителството, ако има драстично нарушаване на коалиционното споразумение и продължи тенденцията за некоректно поведение от страна на БСП." Това заяви зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви.



Според него правителството пада в капан, който само си поставя. И затова НДСВ ще следи под лупа действията на кабинета, предупреди бившият финансов министър.Той обясни вчерашния конфликт в правителството и напускането на заседанието на МС от жълтите министри с несъстоятелността на промените в наредбата за регулиране на заплатите в държавните предприятия. Велчев смята, че тези промени застрашават макроикономическата стабилност на страната. "Сигналите, които дава правителството, са крайно обезпокоителни", коментира той и уточни, че действията на кабинета са продиктувани от уличния натиск - нещо, с което НДСВ не може да се съгласи. Зам.-шефът на царската партия постави под съмнение легитимността на гласуваното от кабинета по време на вчерашното заседание, тъй като е липсвал кворум.
Опонентът му в телевизионното студио Костадин Паскалев защити тезата на БСП, че държавата не трябва да отстъпва от социалните си задължения, което се отнасяло и за конфликта със стачката на шофьорите от градския транспорт в столицата. Според него държавата трябва да гарантира сигурността на българските граждани, иначе се получавало непрекъснато изтичане на кадри от държавните предприятия към частния сектор. Левият депутат окачестви конфликта в правителството като чисто политически и заподозря, че целта му е да предизвика правителствена криза и предсрочни парламентарни избори.
Министърът на държавната администрация Николай Василев пък от своя страна обвини колегите си от БСП, че не познават както българското законодателство, така и реалните икономически закони. "Министрите от БСП са причина синдикатите да поискат променя в наредбата за регулиране на заплатите на служителите в предприятията с държавни и общинско участие", зави той пред БНР. "Ако в понеделник има стачка на учителите, това означава ли, че ние във вторник ще им вдигнем заплатите?”, риторично попита Василев и си отговори: „Това е несериозно!" Представителят на НДСВ в кабинета обясни, че въпросната наредба съществува от 15 години и очевидно заложените в нея правила за регулиране на заплатите са работели добре, щом никой не се е занимавал с тях до сега. Поради това Василев се усъмни, че червените министри едва ли не съзнателно са накарали синдикатите да поискат по-високи заплати, за да променят цялата наредба. Николай Василев бе категоричен, че решения на правителството не може да бъдат вземани под уличен натиск. „ФН”


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама