НОВИНИ


Ромско гето краде ток от светофар край София

2 4804 30.08.2016
Ромско гето краде ток от светофар край София
bTV

София си има ново ромско гето, настанено край Околовръстно шосе. Жителите му, 35 на брой, са изгонени от предния си дом, също гето, от общината преди 2 месеца. Селцето има агрегат, но ток си набавяли и от близкия рекламен билборд и светофар. Наскоро обаче някой им откраднал кабела, вързан за билборда.


Няколкото колиби са изградени от картон, дърво и всякакви други отпадъци. Част от обитателите признават, че имат големи къщи из селата, но там няма препитание.

„Пак ще си ги вдигаме колибите, защото на село е голям глад. А и на село няма какво да се прави, нямаме земи, не гледаме животни. Какво ще правим в селата? Ще ходим да крадем желязо и да ни тикнат в затвора ли?”, разказва един от обитателите новото гето, 22-годишният Георги Димитров.

На село може да нямат животни, но в София си имат - зайци, кокошки, коне. Това е така, защото ромите си "беряли" желязо, пластмаса и т.н., с които да изхранват себе си животните. Самият Георги обяснява, че работи тук – „като 99”, но не влиза в подробности какво точно означава това. Като цяло не е ясно какво работят и останалите хора тук.

Според кмета на район „Студентски” Димитър Делчев, проблемите с подобни импровизирани поселища са много чести. В много случаи се оказва, че някое незаконно поселище е разтурено, но неговите обитатели съвсем скоро се появяват отново наблизо.

Сегашната акция е вече 23-тата. Предстои да се извърши една и в началото на септември, както и още една през ноември, съобщи  още bTV.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама