НОВИНИ


Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала подаде оставка

0 4511 01.09.2016
Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала подаде оставка
Ефкан Ала

Вътрешният министър на Турция Ефкан Ала подаде оставка, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира изявление на премиера Бинали Йълдъръм след среща с президента Ердоган. За нов шеф на МВР е назначен бившият министър на труда Сюлейман Сойлу.


Засега няма официален коментар за причините за оставката. Ефкан Ала е най-високопоставеният служител, сменен в Анкара от опита за преврат на 15 юли. В Турция продължава поредицата от кървави атентати, вината за които властите хвърлят на “Ислямска държава” и кюрдите от ПКК. Последният от тях стана на 21 август на сватба в Газиантеп, където дете се взриви и уби 50 души, а 94-ма бяха ранени. Новият вътрешен министър Сюлейман Сойлу влиза в Партията на справедливостта и развитието през 2012 г. и се издига до неин зам.-шеф, преди да стане министър.

Турското министерство на отбраната е уволнило 820 души от сухопътните и военноморските сили, съобщи Ройтерс. Чистката след пуча засегна десетки хиляди военнослужещи - от висши генерали до войници. Междувременно Турция успя да обиди далечна Куба. Конфликтът се разгоря около Че Гевара, наречен убиец и бандит от шефа на турския парламент Исмаил Караман. Реакцията на Куба бе рязка. Караман разкритикува студентите, които носят тениски с образа на Че, който според него е “бил убиец, сам убит на 39-годишна възраст”. “Бандит, действащ в Боливия и Куба, не може да стои на гърдите на младежта ни. То няма никаква връзка с нас”, заяви Караман. Посланикът на Хавана в Анкара отбеляза, че дори “и най-злите врагове на Куба не говорят лошо за Че Гевара”.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама