БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Кунева против наказателната лихва по ипотечните кредити

4 4934 07.05.2009
Кунева против наказателната лихва по ипотечните кредити
Меглена Кунева Вяра Йовева, Frognews.bg

"Ипотечните кредити не трябва да имат наказателна лихва, ако потребителят реши да погаси задължението си предсрочно". Това заяви в интервю еврокомисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева.


Тя очаква банките у нас да въведат практиките на трезорите в Западна Европа.

"Надявам се от ноември и в България да се случи. Банките приеха един кодекс за саморегулиране, който ги задължава прехвърлянето от една банка в друга, когато си избрал да прехвърлиш сметките си, да става в рамките на две седмици като цялата работа се извършва между банката, която си напуснал и банката, при която отиваш. И освен това няма наказателни такси за това, че си сменил банката.

По думите й в момента това да рефинансираме един ипотечен кредит, т.е. да преминем от една банка към друга, си има наказателна лихва. Това не би трябвало да е така, ако банките изпълнят задължението, което те сами са поели. Търговските банки в България са участвали при изработването на този кодекс, но той е доброволен, а не законодателство.

"Ако този кодекс не се спазва, ние ще направим законодателство на европейско ниво", посочи Кунева.

Според нея е много тревожно това, че ЧЕЗ не спазва разпоредбите на ДКЕВР и продължава да отчита тока на три месеца. От ЧЕЗ има най-много оплаквания, това е вярно, каза още тя.

В България на потребителя му се диктува. Ние все още сякаш сме извън пазарната икономика, особено по отношение на монополите. Едно от нещата, които българският закон дава като възможност е т.нар. групов иск. Т.е. да се съберат потребителите и да осъдят съответния доставчик или производител за това, което те са претърпели и не се прилага законът", посочи еврокомисарят.

Кунева обясни още как ЕК взема мерки срещу високите мобилни такси.

Преди няколко дни еврокомисарят Вивиан Рединг за пореден път повтори, че мобилните такси в България са сред най-високите в Европа. Нейният екип е в постоянни преговори с Комисията за регулиране на съобщенията с цел максимално снижаване на цените.

"Мобилните оператори печелят огромни суми от това, че нормата им на печалба е 300% по-висока.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама