НОВИНИ


Миньори блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг заради неизплатени заплати

0 3788 07.09.2016
Миньори блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг заради неизплатени заплати

Работници от закритата мина “Черно море“ блокираха главния път Бургас-Слънчев бряг. Половин час по-рано протестиращите спряха за кратко и движението на колите по пътя Бургас-Каблешково. Миньорите протестират, заради неизплатени заплати и обезщетения, които е трябвало да получат през април, когато са били съкратени, а рудникът затворен.


Протестиращите издигнаха плакати: „Не ни подхвърляйте трохи, дайте ни всички пари“ и „Искаме си обезщетенията“. Те блокираха пътя Бургас - Слънчев бряг със съдействието на полицаите, охраняващи протеста. Движението на колите беше временно затруднено, а трафикът беше пренасочен през Каблешково.

 

Мина „Черно море“ е в ликвидация, заяви пред БНР бившият изпълнителен директор Русомир Калоячнев: "Мината вече няма никакви приходи. Техническа ликвидация върви и се реализира проект по напускане на подземната част на обекта. В момента запечатваме шахтата по проект, който е одобрен от Министерството на енергетиката. Мината няма приходи. Единствено, ако се окаже финансова помощ от външни фирми, тогава ще можем да платим на работниците".

 

Петър Неделчев – заместник-председател на КНСБ в мината, каза, че сумите, които трябва да бъдат преведени, варират средно по 2 хиляди лева на човек.

 

Миньорите са притеснени, че пари за тях няма да има:

Законите в България са така, че първо ще обезщетят банки, всички други фирми, които имат вземания, и накрая работниците… Не знам дали ще стигне до нас, те са запорирани вече имотите на мината, никой не дава гаранции, че ще ни платят тези заплати.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама