НОВИНИ


Отпада ДДС-то при дарени храни с изтичащ срок

0 3790 07.09.2016
Отпада ДДС-то при дарени храни с изтичащ срок

Да отпадне ДДС при дарения на храни, чийто срок на годност изтича, реши на първо четене Народното събрание. Това стана по предложение на Реформаторския блок /РБ/. Според вносителите облекчението е от полза за т.нар. ”хранителни банки” и за всички, които предоставят социални услуги.


Дарените храни и хранителни продукти не могат да са предмет на възмездни сделки и ще се ползват единствено в обществена полза, обясни един от вносителите на законопроекта на РБ Петър Славов: "Тези 670 хиляди тона, които ежегодно се изхвърлят, по данни от публичния сектор, ако се направи една проста сметка, ще видите, че те ще бъдат достатъчни за близо милион и половина души да бъдат нахранени всеки ден с по три яденета на ден, т.е. да живеят един нормален живот. Това е годна храна, която в последните 30 дни от срока й на годност ще бъде предоставяна на тези хора и те ще могат да я консумират по един нормален начин. И за бюджета редица ползи ще възникнат, тъй като няма да има необходимост с бюджетни средства да се купуват средства за много социални институции, към които тези организации и хранителни банки могат да насочват тази храна, така че - ползата е и за държавния бюджет, и за фиска".


Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че ГЕРБ ще подкрепят тази идея на първо четене, но за второ четене ще предложат редица промени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама