ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса на 8 май

1 3908 07.05.2009
Петъчната преса на 8 май

Вестниците пишат за БСП рекордьор по хитри заменки; за това, че бизнесмени връщат лъскави яхти, не могат да ги плащат; за дъмпинг при защита от отвличане.



БСП рекордьор по хитри заменки, пише Дневен Труд.


БСП се оказа рекордьор по хитри заменки на горски имоти, стана ясно от данни, изнесени от ГЕРБ. “Изборът на премиера Сергей Станишев да назначи за шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков е много добър. Само за девет месеца доцентът удари в земята и изпревари ДПС, което 6 години развиваше този доходоносен бизнес на гърба на държавата”, заяви д-р Мирослав Найденов, шеф на аграрната експертна група на ГЕРБ. За 11 дни – от 16 януари, когато в НС бе гласувана забрана на заменките, до влизането на закона в сила на 26 януари, Юруков е подписал 47 сделки.

Правят широк десен съюз около СДС за вота, осведомява Монитор.

Широко дясно обединение около СДС ще бъде създадено за предстоящите европейски и парламентарни избори, съобщи пред "Монитор" легитимният лидер на синята партия Пламен Юруков. В него се очаква да влязат ВМРО, Земеделски народен съюз на Стефан Личев, Движение "Гергьовден", Единната народна партия на Мария Капон и "Новото време" на Емил Кошлуков. Към съюза има вероятност да се присъедини и Демократическата партия на Александър Праматарски. Коалицията ще се регистрира под марката СДС. Юруков отправи покана към кандидатите за евродепутати на ДСБ да станат част от листата на СДС. Според него този вариант може да е изход за тях, ако не успеят да съберат необходимите подписи за регистрация в ЦИКЕП. Не се очаква промяна на кандидатите за евродепутати от СДС, ще се съобразя с резултатите от вътрешнопартийните избори, обяви той. Синята партия най-вероятно ще се яви на изборите с легитимния си лидер Пламен Юруков, тъй като вчера за пореден път беше отложена регистрацията на Мартин Димитров. Тепърва компютър в СГС ще избира на случаен принцип съдия по делото. Това може да се случи най-рано днес и чак тогава да се насрочи ново заседание. Този път обаче отлагането може да се окаже фатално заради крайния срок в ЦИКЕП за регистрация за евровота 12 май.

До 6 ст./мин. за разговори от една мрежа в друга, информира Дневен Труд.

Европейската комисия поиска мобилните оператори да снижат таксите за терминиране, т.е. за повикване от мрежата на друг оператор, и ги заплаши с антимонополни действия, ако не го направят. Препоръката засяга особено България, където тези такси, влизащи в цените на разговорите, са най-високите в ЕС – 16 евроцента или 32 стотинки за минута. От комисията обявиха незадължителна препоръка към националните далекосъобщителни регулатори до края на 2012 година таксите за терминиране на всички мобилни оператори в ЕС да са свалени до между 1,5 и 3 евроцента за минута. Това според еврокомисари е цената, която покрива реалните разходи за терминирането на оператор, който работи ефективно. Средната такса в ЕС сега е 8,55 евроцента.

Спират интернет само със съдия, оповестява Дневен Труд.

Европейският парламент защити феновете на торентите и локалните интернет мрежи, които свалят пиратска музика и филми, изненадващо блокирайки постигнатото с мъчителни преговори споразумение със страните-членки на ЕС, за по-строго преследване на пиратството. Според френското предложение всеки потребител, засечен да записва пиратски копия на музика и филми, трябваше да бъде двократно предупреждаван и впоследствие изключван от доставчика на интернет до мрежата. Депутатите обаче изтълкуваха предложението като “ограничаване на основни права и свободи на потребителя”, които според тях са неприкосновени без съдебно разпореждане.

Дъмпинг при защита от отвличане, известява 24 часа.

Дъмпинг при личната охрана правят професионални полицейски служители. Трима бизнесмени, единият от които публично известен, са били посетени през последните месеци от полицаи, които са им съобщили за засечени разговори, че се подготвя отвличането им. Единият бизнесмен е в сферата на туризма, другият – в полиграфията, а третият е в търговията. Любезните полицаи им съобщили още какви мерки трябва да вземат за личната си защита и оказали професионални консултации. Бизнесмените предложили дългосрочни ангажименти за защита и те били приети. Това създава напрежение сред частните охранителни фирми, които се опасяват от полицейски дъмпинг на значително поскъпналите цени за лична охрана през последните месеци. Заради епидемията от похищения дори скромни бизнесмени наемат бодиградове за семействата си.

Бизнесмени връщат лъскави яхти, не могат да ги плащат, информира Новинар.

Бизнесмени започнаха да връщат луксозните си яхти, защото не могат да ги изплащат. За тази тенденция съобщиха консултанти от компании за продажба на яхти. Много баровци искат да имат хиперлуксозни плавателни съдове, но понеже нямат цялата сума кеш, ги взимат на лизинг, обясниха търговци. Заради кризата обаче богаташите са почнали да се отказват от скъпите си придобивки, защото не им достигат средства за погасяване на лизинга. Цената на яхтите започва от 600 000 лв., а по-скъпите модели струват по няколко милиона лева.

Земеделският министър: Андрешковците да му мислят, цитира Дума.

Ще бъде взето политическо решение за андрешковците и айдуците сред земеделските производители, които са заявили недействителни площи, заяви категорично министърът на земеделието и храните Валери Цветанов след проверката на записванията за директните плащания за 2009-2010 г. Недобросъвестните фермери, освен че създават проблеми на системата, сервират неудачи и на държавата, каза министърът. Той уточни, че тези стопани посочват за своя чужда земя и при засичането на два и три парцела страдат и честните земеделци, които поради преплитането на границите не могат да си получат парите по програмата за подпомагане на единица площ. Цветанов призна, че недобросъвестните земеделци са известни, но голяма част от участниците в казуса със застъпените земи са напълно почтени хора, които поради чуждата алчност попадат в “черните” списъци. В срок до 8-9 май службите на Главна дирекция “Земеделие” трябва да приключат с проверките на всички земеделски производители. Министър Цветанов прогнозира, че политическата ножица ще играе за около 800 човека.

Празниците не оставиха празен джоба на туризма, научаваме от Пари.

Шестдневната почивка в началото на май беше добре дошла за хората, които имаха нужда от извънреден отпуск, но най-вече за туристическия бизнес. Оказа се, че страховата невроза от кризата и свинския грип все още не е завладяла напълно българина и той предпочете да попътува по празниците, вместо да пусне котва вкъщи. Въпреки това обаче той не се престрашава да се отдалечи на хиляди километри,а най-много да мръдне до Гърция или Турция. Тази година на мода бяха пътуванията до роднини и културни забележителности в България. Обещанията за отстъпки в българските курорти и масовата реклама да преоткрием страната си също подействаха. Или поне така твърдят туроператори, хотелиери и анализатори.

С 35% падат постъпленията от ДДС заради свития внос, изчислява Пари.

В края на март е налице бюджетен излишък от 256 млн. лв., сочат данните на финансовото министерство за изпълнението на републиканския бюджет за първото тримесечие на тази година. Въпреки че все още хазната ни е на зелено, тенденциите за първите три месеца на 2009 г. остават притеснителни, тъй като спрямо същия период на 2008 г. разходите се увеличават, а приходите намаляват. През март бюджетните разходи са се увеличили с 24%.

ЕС: Да се намали осигурителната тежест, цитира Дневник.

Намаляване на осигурителната тежест за бизнеса, на разходите за труд, които не са свързани с възнагражденията, както и на работното време в закъсали предприятия и уволнения само в краен случай. Това са част от препоръките, отправени на срещата на върха на ЕС в Прага. На нея бяха обсъдени мерки за ограничаване на бързо увеличаващите
се безработни в общността - през март те надхвърлиха 20.15 млн. души (8.3% от работоспособните), а за догодина се очакват да достигнат 26.5 млн. (10.9%). Българското правителство обаче твърдо отказва да намали осигуровките въпреки настояването на бизнеса и изследванията, които показват, че по този начин ще бъдат запазени над 100 хил. работни места.
Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама