НОВИНИ


Кунева: Не вярвам в реформи без пари

1 4570 13.09.2016
Кунева: Не вярвам в реформи без пари
Меглена Кунева

Няма как с тези заплати да се привличат млади колеги в училище. 10% повече няма драстично да променят материалното им състояние, но то сочи тенденция и уважение, заяви по НТВ образователният министър Меглена Кунева.


Аз ще се боря българските учители и техният труд да бъдат оценени, не вярвам в реформи без пари, каза още тя. когато се води разговор за бюджет, всеки министър излиза с добра подготовка. Аз ще посоча колко са учителите в България, колко напускат, на кое място са българските ученици в класациите, а те няма да са на добри места. Най-важният елемент в системата е учителят, той е центърът на реформата, убеждавам всички в това. Финансовият министър беше казал, че приоритет на новата бюджетна година ще е образованието, припомни тя.

Училищата нямат право да събират допълнителни средства, родителите може да бъдат поканени за някакви консумативи, но това е напълно доброволно, разясни тя.

Количествените оценки между първи и четвърти клас не стимулират децата, каза още Кунева. Нито повтарянето на класа, срещу което доста учители възразяват, от педагогическа гледна точка е добро. Законът ще влиза постепенно, за да не стресираме деца и учители, ще бързаме бавно, каза тя.

Въведохме гражданското обучение, за да се обясняват неща като радикализация и екстремизъм, то е много важно, засяга живота на семействата и на цялото общество.

Азбуката не се променя, комбинирането на гласни и сонори в последователност според педагозите е по-добър вариант.

Не ми се иска да вярвам, че се подготвя нова политическа формация, начело с Радан Кънев, по-добре е да се работи за укрепване на РБ, на последните обсъждания за президент отново успяхме. Надявам се всяко действие на РБ да бъде предвидимо, заключи накрая тя.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама