НОВИНИ


„Спаси София“: Продължава рушенето на кино „Възраждане“

0 3860 15.09.2016
„Спаси София“: Продължава рушенето на кино „Възраждане“

Гражданската инициатива „Спаси София“ за пореден път алармира, че продължава премхването на покривните конструкции на бившето кино „Възраждане“. По думите им това „неминуемо ще доведе до конструктивни проблеми и нужда от пълно събаряне на сградата“.


Въпреки уверенията на институциите, че работят по въпроса - налагат предписания, санкции и глоби от “Спаси София“ настояват за реални действия.

„От седмици в общинските институции се обсъжда градоустройствен проект за карето по Т. Александров, което включва и кино Възраждане. По думите на културното министерство, частникът е задължен не да запази цялата сграда, а само фасадата (и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й), тъй като обектът бе променен през 2003г. от паметник на културата с национално значение в такъв за сведение, което не изисква цялостно запазване на зданието”, се казва в съобщение на профила на организацията в социлната мрежа.

„Спаси София“ призовава кметът на столицата Йорданка Фандъкова, Столична община, гл. архитект Здравко Здравков, Министерството на културата, а също и собственика на терена да опазят стария дух и идентичността на града.

„Колко още от историята си ще изтрием?Кога ще се научим да пазим и уважаваме построеното преди нас? Кога ще ни дойде срамът от следващите поколения, за които тези частици от историята ще са безвъзвратно загубени?“, питат от организацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама