НОВИНИ


Янев иска "дуел" със Станишев заради Мургина

21 5376 11.05.2009
Янев иска "дуел" със Станишев  заради Мургина
Яне Янев Вяра Йовева

Яне Янев кани премиерът Сергей Станишев на на телевизионен дебат в избрана от него телевизия. Това се казва в разпространена до медиите декларация от РЗС. Тя е по повод предстоящото повдигане на обвинение и внасяне на обвинителен акт за длъжностни престъпления срещу Мария Мургина и други служители от НАП.



В декларацията се припомня, че Мургина беше отстранена от работа след подаден от Янев сигнал.
„Ако България беше европейска демокрация, на 12.02.2009 г. Мургина не само щеше да бъде отстранена, но и задържана в следствен арест, заради многобройните данни за извършени от нея тежки умишлени престъпления, довели до щети за фиска в особено големи размери.

Всеки нормален финансов министър би подал незабавно оставка заради липса на контрол и съмнения за покровителство”, се посочва в декларацията. РЗС са притеснени, че по този начин България отново се е превърнала в прецедент за Европа, а министър Орешарски даже дал висока оценка за работата на Мургина.

Хората на Яне Янев припомнят, че тогава премиерът Станишев е отправил остри заплахи и нападки срещу лидера на РЗС.
„Антикорупционните разкрития на РЗС бяха изкарани едва ли не опит за дискредитиране на НАП, т. е. атака срещу националната ни сигурност в условията на финансова криза”.

„По нормалната европейска политическа логика става дума за престъпна верига, чиито брънки са различни нива на държавата машина - от премиера до регионалните структури", се казва още в декларацията на консерваторите.
РЗС настоява за отговор по източването на държавата директно от премиера Станишев. Но не в залата на парламента и пред удобното клакьорско мнозинство, а публично - пред всички избиратели, се настоява в „поканата към премиера".

„Призоваваме настоящия премиер поне в края на мандата си да прояви уважение към българските избиратели и да даде отговори на въпросите за политическия чадър върху злоупотребяващите с власт и за източването на националния бюджет.
Станишев, ако има някакво мъжество и отговорност, е длъжен да приеме този дебат със съзнанието, че той няма да премине по предварително договорен сценарий, както е свикнал досега”, се посочва още в позицията на РЗС.

„Предупреждаваме премиера Сергей Станишев, че ако и този път страхливо се скрие от истинската опозиция, тезата на РЗС за приемане на специален закон за съд на оглавяващите тройната коалиция придобива още по-голяма обществена сила и тежест”, предупреждават консерваторите.Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама