НОВИНИ


НЕК ще погаси задължението си за АЕЦ ”Белене” с пари от бюджета

0 3736 20.09.2016
НЕК ще погаси задължението си за АЕЦ ”Белене” с пари от бюджета

НЕК ще погаси задължението си по международното арбитражно решение за АЕЦ ”Белене” с помощ от държавния бюджет. Това реши правителството като прие проект на Закон за изплащане на задълженията.


Бюджетът на министерството на енергетиката ще бъде увеличен, за да се изплати помощта, с която НЕК да направи плащането. Финансовата помощ ще бъде отпусната окончателно след положително решение на Европейската комисия. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни пред министрите, че сумата с лихвите към днешна дата е близо 629 милиона евро: "Ако това плащане не се извърши сега, а до края на годината, размерът на главница плюс лихва ще достигне над 646 милиона и 230 хиляди евро. Ако НЕК не издължи това, което международният търговски арбитраж е отсъдил, тогава ще са налице много негативни последици не само за НЕК, но и за цялата енергийна система на страната".

 

Предявени са претенции за начислените лихви, но няма произнасяне на международния арбитраж, уточни още министър Теменужка Петкова. Ако не се плати задължението, руската компания "Атомстройекспорт" може да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама