НОВИНИ


България трябва да даде 1,6 милиарда за спирането на блоковете на АЕЦ ”Козлодуй”

0 3573 20.09.2016
България трябва да даде 1,6 милиарда за спирането на блоковете на АЕЦ ”Козлодуй”

България трябва да отдели повече пари от бюджета си, за да покрие окончателно спиране на четирите блока на АЕЦ ”Козлодуй”, пише в доклад на Европейската сметна палата. Той обхваща разходите за закриване на съветските реактори у нас, в Литва и Словакия.


Европейската помощ от почти 3 милиарда евро не достига и затова трите страни трябва да заделят повече собствени средства, за да закрият безопасно мощностите в атомните централи "Козлодуй", "Игналина" и "Бохунице", смятат одиторите, цитира ги БНР. Отказът от тези реактори беше едно от условията за присъединяване към ЕС.

Тъй като и към 3-те държави има счетоводни критики за общото планиране на нужните разходи, Сметната палата прави своя сметка, според която плащанията може да скочат двойно и да достигнат 11,4 милиарда евро.

За извеждане от експлоатация на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" ще се похарчат 1,59 млрд. евро, сочи прогнозата. Ако се включат разходите, свързани с окончателното погребване на отработено ядрено гориво, сметката ще набъбне до 2,697 милиарда. За текущия бюджетен период България ползва 731 милиона евро от ЕС, и според разчета на одиторите за пълното приключване на дейностите не достигат над 1,6 милиарда.

Най-много за проектите харчи Литва, следвана от Словакия. Сред причините са липса на експертен персонал, инфлация, лошо планиране и забавяне на редица важни инфраструктурни проекти.

Сметната палата препоръчва след 2020 г. Брюксел да спре програмите за подпомагане на трите страни, а София и останалите да започнат да плащат повече още от догодина.
Съфинансирането дава по-голям стимул на получателите да търсят най-добро съотношение качество-цена и да постигат напредък по програмите, пише в доклада.
Цитира се международна конвенция, според която Литва, България и Словакия трябва да спазват принципа "замърсителят плаща", което означава, че производителите на отпадъци следва да поемат разходите за управлението им, за да се предотврати увреждане на човешкото здраве и околната среда.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама