НОВИНИ


Петкова: Изложени сме на риск, ако не платим 646 млн. евро на Русия

2 3687 20.09.2016
Петкова: Изложени сме на риск, ако не платим 646 млн. евро на Русия
Теменужка Петкова

Ако не платим 646 млн. евро на „Атомстройекспорт“ излагаме на риск цялата енергийна системата на страната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването ”Лице в лице” по БТВ.


„До края на годината НЕК трябва да плати на руската „Атомстройекспорт“ общо 646 млн. евро. Ако не платим тази сума, която не подлежи на обсъждане и е определена от Арбитражния съд, излагаме на риск цялата енергийна системата на страната“, обяви Петкова. Тя припомни, че оборудването за АЕЦ "Белене" е било поръчано през 2008 г. без да има нужда и договор. Това е станало по времето на министър Петър Димитров. „За този строеж до момента са изхарчени 1,4 млрд. лева. и предстои да даваме още“, посочи министърът на енергетиката.

 

По думите на Петкова съществува риск „Атомстройекспорт“ да обяви в несъстоятелност НЕК. Това ще е критично за енергетиката ни, защото ще направи предсрочно изискуеми 2 млрд. лева. Освен това“Атомстройекспорт“ може да продаде оборудването на трета страна по свое осмотрение. Затова трябва час по-скоро да се организираме и да платим това оборудване, за да можем да получим този актив. След това всички ние ще преценим каква да е съдбата му“, подчерта Петкова. „По отношение на първия реактор са направени седем инспекции през 2012 г.

 

По отношение на втория реактор в арбитражното дело се посочва, че той е готов на 90%. Предстои да изпратим екип, който да се увери в това. Ние сме на правилния път.“ Петкова поздрави правителството, че е взело това национално-отговорно решение. „Няма да допуснем руско влияние в цялата ни енергетика“, увери тя. „Днешното решение даде възможност да се отпусне възмездна финансовата помощ на НЕК от Министерство на финансите. Това няма да засегне бюджета, тъй като тя е от фискалния бюджет и ще бъде бързо възстановена“, увери министър Петкова.

 

„Ще направим много сериозна крачка към финализирането на проекта АЕЦ „Белене“. Липсата на финансиране е един хроничен проблем в него. Той трябва да има икономическа обоснованост. Когато е даден старта на проекта през 2004 г. е изготвен доклад, в който се посочва, че след 2010 г. ще има недостиг на електрическа енергия. Всички сме свидетели, че това не е така. Определено има инвеститорски интерес към него“, каза още Теменужка Петкова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама