НОВИНИ


Делийски: Правилното би било Бокова да бъде подкрепена

0 3675 28.09.2016
Делийски: Правилното би било Бокова да бъде подкрепена
Страхил Делийски

Начинът, по който са се развили нашата с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, е лош знак за нравите в страната, заяви политологът Страхил Делийски по БНР.


Днешното действие е само един пореден щрих от един процес, който се развива от доста време пред очите на всички, един процес, който и ние, като странични наблюдатели, а и участниците в процеса, нашите т.нар. "международни партньори", не могат да видят нищо стойностно и красиво. Да оставим настрана качествата на кандидатите, но всичко това, което се случи, е едно потвърждение за типичните характеристики на българския политически процес – фанфарен антикомунизъм, натиск отвън, съмнение за определени задкулисни договорености, абсолютно ясни знаци за службопоклонничество, търсене на какви ли не основания, воденe на битка, ако щете. В този смисъл няма нищо по-естествено от днешното действие на правителството.

 

Какво да говорим за нашия образ и знаците, които даваме, когато на всички беше ясно, че вътре в България, в самата държава, която е инициирала кандидатурата на госпожа Бокова, се води битка срещу нея. Начинът, по който се случваха нещата около кандидатурата, е изключително лош знак за нравите в страната, а и за нашите партньори, защото кой би имал доверие на такъв тип партньорство?

 

Според Делийски правилното би било Ирина Бокова да бъде подкрепена безусловно: Със сигурност правилният подход минаваше през абсолютно безусловна подкрепа за българския кандидат, който и да е той, естествено с всичките условности за кандидатурата на госпожа Бокова. Можеше по друг начин да бъде рекрутиран българският представител, но веднъж избран, зад него трябваше наистина да има безусловна подкрепа. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама