НОВИНИ


КЗК разследва хипермаркети за тайни споразумения

0 4572 13.05.2009
КЗК разследва хипермаркети за тайни споразумения
Столичен магазин за хранителни стоки

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения срещу шест големи търговски вериги за търговия с хранителни стоки. Проверяват се „Метро Кеш & Кери” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България” ЕООД, „Пикадили” АД, „Максима България” ЕООД и „Хит хипермаркет” ЕООД.



Производството е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и въз основа на собствени анализи на КЗК, относно наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързо оборотни стоки.

Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа, по веригата производство - предлагане на хранителни стоки на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара са във вреда и на потребителите.

В съответствие със ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията ще проведе задълбочено проучване. Срокът на проучване не е определен, тъй като зависи от редица фактори, като сложността на случая, броя на ответниците, степента на сътрудничество от тяхна страна и пълното гарантиране правото им на защита.

В окончателното решение по случая, КЗК може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. При установяване на антиконкурентни практики, КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама