НОВИНИ


Държавата си прибра боклука на София

0 4887 14.05.2009
Държавата си прибра боклука на София
Народно събрания Вяра Йовева

Борисов ще обжалва закона за боклука в Конституционния съд. Той призова Станишев да спре да се прави на кмет.



Парламентът прие окончателното решение боклукът на София да бъде превозван от държавата, а не от общината. Основният мотив за това е, че общинарите са неспособни да се справят със сметоизвозването. В решението се включва окончателното затваряне на сметището в Суходол. Това според представители на Министерски съвет ще доведе до трайно и устойчиво разрешаване на дългогодишния проблем пред общината.
По този начин пък такса смет, която досега отиваше в джоба на столична община става държавна, а функциите на кмета по организирането и извозването на боклука преминават в ръцете на министъра на регионалното развитие и благоустройство.
Държавата поема ангажимента в най-скоро време да намери решение за депонирането и съхранението на отпадъците.

След заседанието на кабинета министърът по европейските въпроси Гергана Паси съобщи, че срещу България може да бъде задействана процедура на Европейската комисия във връзка с лошото управление на отпадъците в София през лятото.

Кметът Бойко Борисов ще обжалва решението на МС пред Конституционния съд. Той от своя страна призова Станишев да спре да се прави на кмет. „Никога не е ставал кмет и няма и да стане. София никога няма да избере червен кмет.”, добави разгневен Борисов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама