НОВИНИ


Джипитата скочиха срещу идеята за извинителните бележки на учениците

1 4131 04.10.2016
Джипитата скочиха срещу идеята за извинителните бележки на учениците

Джипитата скочиха срещу идеята на Министерството на образованието учениците да извиняват отсъствията си по медицински причини не чрез извинителна бележка, а посредством амбулаторен лист. Исканата мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, категорични са от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.


Оттам смятат, че в амбулаторния лист, издаван от джипито, се съдържа лична информация за здравето на даден пациент, до която трябва да имат достъп само болният, лекарят и определени институции, но не и училищните власти.

Предложението на образователното министерство бе аргументирано с твърдението, че ако амбулаторният лист влезе в сила като документ за извинение на отсъствия, ще се спре фалшификацията на извинителни бележки. Джипитата обаче смятат, че ако тази мярка влезе в сила, грубо ще се наруши конфиденциалността, коментира пред Дарик д-р Румен Алексов, секретар на сдружението:

„Върху амбулаторния лист, който издаваме на нашите пациенти, има единствено лична здравна информация. Тя е написана на чист български език и този амбулаторен лист, ако бъде разнасян на ръка, особено сред деца или в училището, има опасност тази лична информация да попадне в нежелани очи, което да има много неприятни последици върху децата".

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в България са убедени, че има други, по-ефективни решения на проблема с фалшифицирането на извинителните бележки, до които обаче може да се стигне само ако се обсъдят с всички заинтересовани страни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама