НОВИНИ


Манолова иска интернатите за деца да бъдат незабавно закрити

1 3479 07.10.2016
Манолова иска интернатите за деца да бъдат незабавно закрити
Мая Манолова

Специализираните интернати за деца трябва да бъдат незабавно закрити. За това настоява националният омбудсман Мая Манолова, съобщи БНТ. При внезапна проверка на интерната в сливенското село Драгоданово, Манолова и екипа й в са констатирали шокиращи нередности.


Децата живеели в остаряла сграда, а образованието е на изключително ниско ниво. В България има общо 6 такива домове с 250 деца. По думите на омбудсмана във всички има сериозни нередности и нечовешки условия за живот. По думите й не трябва да се чака приемането на новия Закон за детското правосъдие, а тези институции да бъдат закрити веднага.

 

  „Какви са новите неща, които констатирахме. Нови случаи на сексуално насилие. Последният случай е от лятото, като насилваното дете е с психически проблеми. Момичета, които изкарват по 5 лева от сексуални услуги в селото. Едно детенце със счупена ръка, което от вчера се оплаква, че го боли ръката, но едва днес по наше настояване беше извикана спешна помощ. Наистина е нечувано в България, в 21 век, деца да се затварят в подобни институции за просия, за скитничество, за бягства от дома, за бягства от институции в които са настанени, тъй като са без родителски грижи. Тези деца да живеят в такава обстановка – без лично пространство, без джобни пари, с тази храна, без никакъв адекватен учебен процес.“, каза тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама