НОВИНИ


Оборудват асансьорите с телефон до края на годината

2 4526 12.10.2016
Оборудват асансьорите с телефон до края на годината

До края на годината всеки асансьор в страната трябва да има телефон в кабината. В противен случай съоръженията ще бъдат спрени, защото не отговарят на законовите изисквания. Изграждането на постоянна директна връзка между асансьора и техниците, отговарящи за неговата поддръжка ще струва минимум 400 лева.


Към момента в София едва между 10 и 15% от асансьорите имат монтирани телефони, а в останалата част на страната процентът е още по-нисък. До края на годината всеки асансьор в страната трябва да има телефон за директна връзка с техниците, обясни Калин Петров от Националния браншови съюз „Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори":

 

"Това устройство трябва да осигури връзка с човек, който може да ви помогне. Трябва да го има във всеки един асансьор. Не е доказало своята ефективност, не вярвам и да я докаже, но ние трябва да го монтираме. Досега има една утвърдена практика, която е показала с времето, че работи. В самия асансьор има бележка на сервизиращата фирма с денонощен телефон за аварийни ситуации. Всеки един, който е изпаднал в такава ситуация, се обажда и идват да го извадят".

 

Монтирането на телефон в кабината ще струва на собствениците повече от 400 лева. А реално това устройство няма да повиши безопасността на съоръженията, каза Мирослав Паскалев от Сдружение „Софийска асоциация на асансьорните техници", цитиран от Дарик.

 

"Въпреки че всеки един от нас има по 2-3 мобилни телефона в себе си, защо е необходимо и какво ще допринесе това за безопасността на асансьора? По-важното е да се направи ремонт на машината, на управляващото табло".

 

Броят на асансьорите в страната, които имат монтиран телефон, е изключително малък. А според закона след 1 януари следващата година всички съоръжения, които не са изпълнили това изискване, трябва да бъдат спрени от движение, независимо че те реално няма да са опасни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама