НОВИНИ


Обама мисли за военна намеса в Сирия

0 4313 13.10.2016
Обама мисли за военна намеса в Сирия
Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама и най-високопоставените му външнополитически съветници се очаква да се срещнат в петък, за да разговарят за военните и други опции за намеса в Сирия, след като сирийски и руски саморлети продължават да обстрелват Алепо и други мишени.


Някои от високоставените официални лица в САЩ смятат, че страната трябва да се намеси силово в Сирия или рискува да загуби влиянието си, което все още има сред силите на умерената опозиция в Сирия и арабските им, кюрдски и турски съюзници в битката с "Даеш", разказва още световната агенция.
Един от вариантите пред САЩ включва директна военна намеса като въздушни удари по бази на сирийската армия, нейни складове за боеприпаси, военни радари и др., казва още пред "Ройтерс" източник, пожелал анонимност. По думите му опасността при такова решение би била, че се увеличават шансовете за директна конфронтация с Русия.

Според американски политици не е много вероятно Обама да разпореди въздушни удари, насочени към цели на властта на Башар Асад в Сирия и подчертавам, че вероятно президентът няма да вземе решения на планираната среща с Националния съвет по сигурността.
Правителствени войници патрулират в завзети от тях предградия на Алепо.

Има алтернативен вариант и той е САЩ да подпомогне съюзниците си от сирийската опозиция с модерни оръжия, макар и не с модерни ракети земя-въздух, тъй като Вашингтон се опасява, че те могат да бъдат използвани срещу "западни" авиолинии.

Дискусията, която се очаква в петък, е последната от дълга поредица от вътрешни дебати какво може да се направи, за да се сложи край на продължаваща вече повече от 5 години и половина гражданска война в Сирия, която до момента е взела поне 300 000 жертви и засегна половината население на страната.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама