НАРОДЕН ГЛАС


Кр. Таков: Цацаров и Узунов забъркаха 3 скандала, рушат държавността

2 10380 14.10.2016
Кр. Таков: Цацаров и Узунов забъркаха 3 скандала, рушат държавността
Кристиян Таков

През седмицата избухнаха три скандала заради двама човека. Г-н Узунов определи еднолично членовете на ВСС, които да разговарят с европейските прокурори. Другите два скандала са от гл. прокурор Сотир Цацаров: отказ за разследване от новопостъпили данни за престъпления - става въпрос за ”Яневагейт” и интервюто на Цветан Василев. Това заяви юристът Кристиян Таков.


Таков отбеляза, че Цацаров и Узунов не изповядват демократични ценности и продължават „една много тъжна тенденция, която от години се надгражда – поставянето на крайно неподходящи лица на крайно отговорни постове”. Той напомни, че няколко институции са поискали оставките на двамата.

„Забележителен е синхронът между двамата. Узунов препятства свободния и премислен избор на членовете на ВСС, които да се срещат с европейските прокурори, а някой беше изпратил едно лице, което да снима всеки, който влиза в представителството на ЕК и ЕП – за да плаши влизащите или за да отклони някой, който смята да влезе”, заяви Таков. Информацията за това получил от бившия правосъден министър Христо Иванов, който видял фотографа на влизане и на излизане.

По отношение на „цензорските” функции на Сотир Цацаров, правистът припомни, че прокуратурата определя кой е обвиняем и така членовете на ВСС може да останат без достъп до медиите.

Доц. Таков беше категоричен, че държавното обвинение показва „откровено нежелание, което граничи с наглост” да разследва фактите около казаното от Цветан Василев и коментарите на съдийките от „Яневагейт”. „Това, че си лош не означава, че всичко казано трябва да се неглижира – напротив, интересните неща обикновено се казват от лошите, когато са принудени да се разприказват”, отбеляза той.

В края на разговора Кристиан Таков обясни ясно защо скандалите на върха на съдебната система всъщност засягат всички ни: „Чрез рушенето на държавността те създават усещане у свястната част на обществото усещане за безправие и дефицит на справедливост. Този дефицит на справедливост има потресаващи психологически отражения. Той води до тежък перманентен фонов стрес, който води до физическо разболяване."



Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама