ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 18 май

0 4048 17.05.2009
Понеделнишката преса на 18 май

Вестниците пишат за това, че изборната кампания подминава кризата; че Първанов е срещу компроматната война; че България не е концентрат на кусури, според С. Сакскобургготски.



Изборната кампания подминава кризата, известява Дневник.

Според наблюдателите за първи път от първите преки избори за Европарламент през 1979 г. една тема доминира в сегашната кампания - финансовата и икономическа криза. Логично, защото тъкмо новите евродепутати в координация с националните правителства ще оформят законовата рамка на ключовите промени в регулацията на финансовата система и икономиката. И докато в другите страни, почти всички изпитващи ефектите на рецесията, кандидатите се фокусират върху произтичащите от нея проблеми с увеличаващата се безработицата и свиването на бизнеса, в България предизборната кампания започна като всеки друг път - с предимно общо звучащи послания и обещания, следвани от неизбежните словесни нападки между политическите опоненти. Само "Синята коалиция" даде ясна заявка, че преодоляването на последиците от кризата ще е водещата й тема за изборите. Преди да представят еврокандидатите си, лидерите Мартин Димитров на СДС и Иван Костов на ДСБ представиха в София конкретните мерки от подготвената политическа платформа за следващия мандат. Според двамата основните цели са извеждане на страната от икономическата криза, възстановяване на доверието на европейските партньори, ликвидиране на политическата корупция, гарантиране на енергийна сигурност, модерно образование и качествено здравеопазване.

С. Сакскобургготски: България не е концентрат на кусури, казва в интервю за 24 часа С. Сакскобургготски

- Вие как се чувствате? Идва ли ви малко повече?

- Да, много. Непрекъснато от препятствие на препятствие... това изтощава.
- Явно и у хората около вас остава впечатление за натрупана умора и затова говорят, че ще се оттеглите от НДСВ.
- Отдавна казах, че ще протестирам пред някои международни институции, че ме експлоатират след силната възраст.
- След тези 8 г. в политиката - доволен ли сте от това, което се случи в България?
- Това ще го съдят хората. Защото аз не съм правил нещо с някаква амбиция или замисъл. Просто считах, че можеше да се помогне с нещо.
- Сега, когато са реализирани основните цели пред България - членството в ЕС и НАТО, каква е целта пред вас?
- Ако имаше човек време - винаги има какво. От многото четене стигнах до заключение, че никой не е уникален или незаменим. Това са митове и хората го правят за самосъхранение. Това не е моят случай, защото не ми е призванието.
- Какъв е вашият поглед за случващото се в България - икономическата криза, престъпността, войната на пътя...
- Вижте, не сме единствената страна в света. Нито пък сме “концентратът на кусури”. Сега хората могат да се информират светкавично по интернет. И виждат, че има кражби и другаде, катастрофи по пътищата и много повече и какви ли не проблеми. Не че сме глобализирани вече, но не сме единствените. Не сме центърът на света.
- В навечерието на изборите за Европарламент сме. Какво ще се промени - и за Европа, и за България?
- За Европа се надявам, държа, желая, мечтая хората да гласуват. Защото е много важно. Този евроскептицизъм или мързел - това е катастрофа. Нали затова сме демокрация - да си определяме бъдещето и обстановката, в която живеем. Европарламентът придобива все повече тежест или значимост, значи там не трябва да влязат случайни хора. А при една криза е още по-важно да се гласува, за да има коректното присъствие в този парламент.

Доган: Стигат ни 50 депутати!“, четем в Дневен Труд.

Нямам намерение да живея в друга страна, ние тук ще си търсим правата, свободите, хляба. На който не му харесва, на някои партии, да отива в Австралия, Нова Зеландия, Африка”, викна лидерът на ДПС Ахмед Доган вчера на митинг в шуменското с. Пристое. Над 20 000 души дойдоха, за да почетат жертвите на преименуването. Пред тях Доган повтори опасенията си, изказани на Демир баба теке преди ден, че “партии и партийки имат мераци да повторят в модерна форма възродителния процес под чадъра на НАТО и Европейския съюз”. Но зарече тези господа дори да не си го помислят, “защото този път няма да мине с тръгване на БТР-и, танкове, структури на държавата и обръщане на Ахмед-Мехмед...” После заяви, че ДПС ще го има най-малко още 150 години.

Предизборните лозунги на партиите вече отблъскват, коментира Атака.

Всеки път, щом наближат избори, партиите излизат с разнообразни лозунги, чиято цел, разбира се, е да получат колкото могат повече избирателски гласове. Не се разбира обаче за какво точно са им тези гласове, щом сетне, когато местата в парламента бъдат разпределени и депутатите започнат да упражняват власт, от предизборните обещания не остава и помен. Нещо повече, партиите почват да вършат тъкмо обратното на онова, което са обещавали. Хайде, в началото на прехода българите още нямаха достатъчно политическа култура, та минаваха какви да е номера. Пък и т. нар. политическо пространство бе разделено на два сектора - "червен" и "син". Бившите комунисти обещаваха лява политика, за да сгряват сърцата на страдащите от носталгия по уравниловката на доходите при социализма българи и така печелеха гласове. Седесарите пък говореха за десен икономически модел, при който предприемчивите да развиват необезпокоявано бизнеса си, и също печелеха гласове. Едва след 8-ото преходно правителство - на Костов, когато се разбра, че за изминалия период най-предприемчиви са били бившите комунисти, а пък поддръжниците на "синята идея" са се превърнали в нова пролетаризирана маса (върху която пак бе наложена уравниловка на доходите, но този път не от БКП, а от МВФ), българските гласоподаватели все по-масово взеха да избягват пътя към урните в изборния ден. И през 2001 г. избирателната им активност спадна драстично. Е, последната лъжа, с която ги удостои Симеон - "Почтеност във всичко!", все пак някак мина. Ала нещата приключиха дотам. След това от някогашния 6-милионен електорат остана едва половината.

"Фич": България трудно ще компенсира отлива на инвестиции, цитира Дневник.

България е сред страните от Централна и Източна Европа, пред които има висока степен на риск да не успеят да се справят с дефицита си по текущата сметка. Това се казва в доклад на рейтинговата агенция "Фич", който анализира рисковете за икономиките в региона в три направления - ребалансиране на дефицита по текущата сметка, погасяване и рефинансиране на външния дълг и посрещане на задълженията в чужда валута. Общата оценка на "Фич" е, че пред българската икономика има висок риск да не успее да се справи с един или повече от тези направления. Такава оценка е поставена още на Латвия и Литва, а за най-стабилни се считат Чехия и Полша. От "Фич" коментират, че резултатите сигнализират за възможност България, Хърватия и Литва да поискат финансова помощ от Международния валутен фонд, за да неутрализират рисковете пред икономиката. Досега за региона това са направили Латвия, Румъния, Унгария и Сърбия. Страните с най-големи дефицити по текущата сметка в ЦИЕ, сред които е и България, най-трудно ще могат да компенсират спада в преките инвестиции с ръст в износа, коментират от "Фич". Според анализаторите на агенцията това ще доведе до рязко свиване на потреблението и забавяне на икономиката.

България аут от евроклип за края на комунизма, оповестява Новинар.

България е единствената от новите държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа, която липсва от клипа, посветен на 20-годишнината от края на комунизма. Клипът е изготвен от Европейската комисия и започва с архивни снимки от смазването на Унгарската революция от съветските войски през 1956 г. и Пражката пролет през 1968 г. Съдбоносната 1989 г., когато паднаха комунистическите режими, пък е представена с кадри от Германия, Литва, Латвия, Естония, дори Румъния. Отбелязано е дори разширяването на Евросъюза през 2004 г., но не и това през 2007 г., когато бяха приети България и Румъния. „Това е опит да се изкриви историята. Антикомунизмът в България не трябва да се отрича. Колкото и скромен да е приносът му, би следвало да се отбележи”, заяви по този повод основателят на първия демократичен синдикат КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. „БСП вече два пъти е на власт. Това може би е накарало автора да смята, че България е недекомунизирана страна”, добави Тренчев. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък заяви, че това показва поредното пренебрежение към България, след като вече бяхме представени като „кенеф”. За председателя на „Гергьовден” Петър Стоянович пък е тъжно, че за втори път Брюксел ни подарява клозетно клекало. „Случайно или нарочно, обединена Европа пренебрегва несправедливо плахия старт на реформите от 1989 г.”, смята Стоянович.

Първанов срещу компроматната война, пише Дума.

Никога не съм одобрявал компроматната кампания и много бих искал да не се случва, обърна се към партиите президентът Георги Първанов вчера. Държавният глава предупреди, че няма да му се харесат компромати, независимо от коя страна идват те, и припомни последните две президентски кампании. Ще дойде време, когато отшумят изборите и ще трябва всички, незавасимо дали в управление или в опозиция, да мислим как да извеждаме страната от кризата, подчерта още президентът. Той обаче отказа коментар по решението на Конституционния съд да отмени 8-процентната бариера за коалиции. Приемам всяко решение на съда, каквото и да е то, оттам нататък просто трябва да го изпълняваме, бе лаконичен президентът Първанов. По темата за боклука на София държавният глава прогнозира, че изземването на кметските функции от държавата може да се окаже в полза на общината. За мен важните въпроси са за депото и завода, а законът за управление на отпадъците е само едно от средствата за решение, допълни той.

Михаил Миков призна: Не сме ефикасни в разкриването на отвличанията, цитира Новинар.

Застрахователните и охранителните компании имат полза от преекспонирането на случаите с отвличания, защото те печелят от това, заяви вътрешният министър Михаил Миков. Според него случаите на отвличания не се разкриват, защото в системата няма организационна, квалификационна и техническа ефикасност. По отношение на случая с отвлечения Вене Сотиров Миков каза, че дори да има информация, засега няма да я споделя с медиите, а относно случая с бизнесмена Киро Киров, който беше похитен и върнат след предаването на откуп, вътрешният министър уточни, че има някои нови индикации в една или друга посока, но те не са достатъчни за залавянето на престъпниците. Когато дойдох в министерството, заварих хиляди служители, които смятаха, че събирането на информация е достатъчна, но ние трябва да ги хващаме с годни за съда доказателства, коментира Миков. Според него исканията на служителите на МВР са напълно справедливи, но „политическото артикулиране преди изборите очертава и политически интереси”. Вътрешният министър припомни, че част от исканията на полицаите вече са удовлетворени. Като пример посочи промените в Наказателния кодекс. Освен това заплатите им са вдигнати с 15 на сто. В София, Пловдив, Бургас и Варна две трети от полицаите са получили 20-процентно увеличение, добави той.

Чиновник “подари” на баба 860 000 лв., известява 24 часа.

Общински парцел в Бояна е бил “подарен” на 72-годишна жена с подписа на бивш служител в район “Витоша”.
Заради това преди дни ексшефът на отдел Мирослав Мишев е бил осъден на 2 г. условно с 5-годишен изпитателен срок.
Районният съд го признал за виновен в това, че е съставил документ с невярно съдържание на 10 април 2005 г. Става дума за удостоверение, че урегулираният поземлен имот в местността Киноцентъра не е актуван като държавен до 1 юни 1996 г. и като общински след тази година. То било издадено по молба на 72-годишната Невенка Рангелова. Удостоверението й послужило, за да се снабди с констативен нотариален акт за имота, който придобила по давностно владение. С този документ по-късно - на 16 юни 2005 г., тя продала парцела за 860 хил. лв. на Мария Делчева. Сделката била изповядана при нотариуса Емануил Каракашев, който нашумя покрай делото на Петър Драшков. Оказало се обаче, че парцелът има друг статут. През 1970 г. е актуван като държавна собственост, а през февруари 2005 г. - като частна общинска. Такъв статут е имал и към датата на издаване на удостоверението от Мишев. Той заявил пред съда, че не се чувства виновен и не е знаел, че издаденото от него удостоверение е фалшиво. Невенка е била оправдана по обвинението в измама. Вчера тя отказа да говори с репортер на вестника с мотива, че е болна.

Фирми крадат заплати, предупреждава Стандарт.

Фирми крадат заплатите на служителите си, оплакаха се читатели на "Стандарт". Компании пускат обяви за работа и привличат персонал с обещания за високи заплати. Хората напускат досегашните си постове и започват на изпитателен срок от три месеца, разкриват схемата потърпевши. Уговорката е за този период служителят да не подписва договор. Така и той, и фирмата ще пестят от осигуровки, а в същото време наетият няма да загуби осигурителните си права. След първия месец наетите на работа обаче не получават заплатите си. Когато попитат каква е причината, дежурният отговор на работодателите е, че кризата ги е ударила много лошо и в момента нямат никакви средства. Повечето от служителите изчакват още месец-два с надежда, че ще получат заработеното. Това обаче не се случва, а в най-добрия случай - се плащат средства, колкото да се замажат очите на работниците. Когато човекът най-сетне реши да прежали парите, които е заработил, но не е получил, веднага в интернет се появява нова обява за работа за същата позиция. Заради примамливите условия, които се предлагат, винаги се намират хора, които се хващат на въдицата, твърдят потърпевшите. Парите за прослуженото време не могат да се получат по никакъв начин, защото няма доказателства, че човекът изобщо е работил във въпросната фирма.
Проверявайте колко често се пускат обяви за работа от една и съща фирма за еднакви позиции, съветват консултантите по човешки ресурси. Задължително подписвайте договор, дори и за изпитателен срок, за да можете да потърсите правата си, в случай че фирмата ви излъже, предупреждават и юристите.

Готвехме бунт срещу пиратите, разказва Дневен Труд.

Имало е пазен в дълбока тайна план за връщане на похитения от сомалийските пирати кораб “Маласпина касъл” отново в ръцете на екипажа му. Той обаче се провалил заради опасения, че някои от заговорниците ще се откажат в последния момент. Това довери пред пратеника на “Труд” в Коломбо палубният боцман Красимир Кънчев (34 г.). Вчера той слезе от кораба, за да отлети днес за България. “Имахме идея да превземем кораба. Организирахме три групи, в които освен българи имаше един филипинец и един руснак”, каза Кънчев, който има 16-годишна моряшка служба и други премеждия във водите край Сомалия. “Едната група трябваше да нападне отдясно на мостика, друга - от левия борд, третата - в надстройката.”
Капитан Дарин Матеев и главният механик Иван Иванов също са били в течение на заговора. Опасенията им са били обаче, че при щурма на кораба някой от екипажа може да бъде убит от пиратите. Заснетият тайно видеоматериал и заговорът срещу пиратите силно е впечатлил двамата представители на Американската служба за морско разследване. Веднага след акостирането на кораба в Коломбо те се качиха на борда му, за да направят свое разследване. Отделно от него представителите на “Би Нави”, компанията оператор на “Маласпина касъл”, готвят свой доклад. Вчера кап. Луиджи Барбиери - лицето за контакти между кораба и компанията при извънредни ситуации, разговаря обстойно с кап. Матеев както и с българите, слезли на сушата. Има и видеофилмчета от самото превземане на кораба, както и с пиратите по време на едномесечния им престой на борда. Заснета е лодката на похитителите да обикаля с бясна скорост около “Маласпина касъл”, чуват се изстрели, телефонен разговор на капитана, който търси помощ от военните в района...

Елена Йончева: Българката, отвлечена в Сомалия, е жива, цитира 24 часа.

Данка Панчова - българката, отвлечена в Сомалия на 5 ноември 2008 г., е жива, каза вчера по телефона Елена Йончева.
Журналистката е вече цяла седмица в Северна Сомалия заедно с оператора Николай Стойков по следите на пиратите. “Днес  един от хората, които ме свързват с местните, разговаря с похитителите й”, обясни приятелката на Сергей Станишев. Последната информация от Панчова била от януари. 37-годишната жена от Пазарджик е служител на френската хуманитарна организация “Действие срещу глада” и е отвлечена при слизане от самолета. Това се случва на летище в северната част на остатъчна Сомалия близо до границата с Етиопия. Заедно с българката са похитени двама французи, един белгиец и двама кенийци. Похитителите са от клана Дудубле, който е едно от 4-те разклонения на най-голямата кланова организация в остатъчна Сомалия - Хауие, научава Йончева. Днес журналистката очаква да разговаря директно с похитителите на българката.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама