Президентски избори 2016


Стотици жени от Варна се преглеждат безплатно за рак на гърдата със съдействието на ГЕРБ

0 3944 17.10.2016
Стотици жени от Варна се преглеждат безплатно за рак на гърдата със съдействието на ГЕРБ

Стотици жени от Варна се възползват от възможността да преминат безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата в ДКЦ 1 „Света Клементина”. За поредна година интересът към кампанията, която се организира със съдействието на ГЕРБ, е огромен.


Прегледите се осъществяват от доц. Христина Попмихайлова от София. Тя е рентгенолог със специалност мамолог, открила е първия кабинет с мамограф към катедрата по рентгенология в Медицинския университет във Варна. Прегледите се извършват от 9 до 13 ч от 17 до 21 октомври в кабинета на управителя на ДКЦ 1 д-р Иван Иванов (ст. 205, ет. 2).

„Всяка година процентът на жените, които заболяват от рак на гърдата, се увеличава. Това е водещо злокачествено заболяване при дамите. Мамографията е най-добрата профилактика на рака на гърдата. Желателно е жените над 35 г. поне веднъж годишно да си правят профилактичен преглед”, коментира д-р Лидия Маринова, зам.-председател на Общинския съвет във Варна и общински съветник от ПП ГЕРБ, която подкрепя кампанията. Тя бе категорична, че профилактиката е важна, тъй като има много доброкачествени заболявания, които с течение на времето могат да се изродят.

„В България над 3000 жени ежегодно заболяват от рак на гърдата. Мамографията е златният стандарт за прецизно диагностициране на заболяването”, заяви доц. Попмихайлова.  Тя обясни на пациентките, които се възползваха от профилактичните прегледи, че в различните континенти карциномът на гърдата има различна география: „В Европа най-честият карцином е в декадата от 40 до 50-годишна възраст и трябва ежегодно да се правят мамографски изследвания с монограми, а не с ехограф. Късна диагноза е, когато жената опипа бучка”. Попмихайлова добави, че когато навърши 50 г., всяка жена трябва да преминава през мамография на една или две години.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама