НОВИНИ


Депутатите се връщат извънредно на работа

1 4020 18.10.2016
Депутатите се връщат извънредно на работа

След като миналата седмица се разпуснаха във ваканция за президентските избори днес депутатите трябва да се върнат извънредно на работа. След разпореждане на премиера Бойко Борисов зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) свика извънредно заседание, което трябва да започне в 12.00 часа днес.


В дневния ред са отмяната на решението за ваканцията, създаване на анкетна комисия за "АЕЦ Белене", първо четене на данъчните закони и ремонт на Изборния кодекс.

В понеделник ГЕРБ внесе спешни поправки за отпадане на ограничението за броя на секциите в чужбина, но само за страните в Европейския съюз (ЕС), както и за отчитане на гласовете "Не подкрепям никого" при определянето на резултата от всички видове избори. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов отново дойде в парламента на среща с Реформотарския блок и Патриотичния фронт, инициирана от Валери Симеонов. На нея бе постигната договорка ограничението от 35 секции в чужбина да отпадне само за страните от ЕС, като така се спази условието на Фронта за подкрепа на правителството - да не се увеличават изборните бюра в Турция. А "Не подкрепям никого" да се брои при отчитането на резултата само на мажоритарните избори, т.е. за президент и за кмет, за да не бъдат методиките за това в разрез с конституцията. За пропорционалните избори, в т.ч. и парламентарни, протестните гласове няма да участват в определянето на резултата, което няма да доведе до изкуствено вдигане на 4-процентовата бариера за влизане на партии в Народното събрание, срещу което протестираше Реформаторският блок.

В деловодството на парламента има още три проекта за поправки в кодекса. Все още не е ясно кога ще бъде насрочено заседанието на правната комисия, която трябва да ги разгледа, преди да влязат за обсъждане в пленарна зала.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама