НОВИНИ


Икономистите на БАН повишиха прогнозата си за икономическия растеж през 2016 г.

1 3828 19.10.2016
Икономистите на БАН повишиха прогнозата си за икономическия растеж през 2016 г.

Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките повиши значително прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2016 г. При първоначалните очаквания за ръст от 1,9 – 2,0%, промяната на база показателите за първите две тримесечия на годината сега е за икономически растеж от 2,9 на сто, съобщи доц. д-р Виктор Йоцов от Института.


И добави, че причините за това са по-добрият туристически сезон и селскостопанска година. Заедно с проф. д-р Александър Тасев – директор на ИИИ при БАН, проф. д-р Искра Белева, доц. д-р Григор Сарийски и д-р Недялко Несторов, той представи есенната актуализация на Годишния доклад на Института за икономическото развитие на България през периода от 2016 до 2018 г.

 

По думите на проф. Искра Белева, зам.-директор на Института и ръководител на екипа по изготвяне на доклада, основен принос за този по-висок растеж от 2,9% ще имат частното потребление и износът. Частното потребление е в рамките на планираното, но публичното потребление и брутообразуването на основен капитал показват равнища, които са противоположни на очакванията на учените – за второто тримесечие и двата показателя са с отрицателни стойности. Затова от БАН коригират в посока надолу публичното потребление и брутообразуването на основен капитал за сметка на по-доброто представяне на външния сектор и на частното потребление. Така източниците на растеж се балансират и приносът на вътрешното търсене и на нетния износ се изравняват, коментираха икономистите на БАН.

 

Прогнозата им за 2017 и 2018 г. за темп на растеж от 2,2 и 2,7 на сто остава непроменена, главно заради нестабилната външна среда и трудно прогнозираните въздействия от нея към икономическото развитие вътре в страната, стана ясно днес

 

Друг извод от доклада е, че фискалният сектор допринася за финансовата стабилност чрез засилената фискална консолидация, докато по-слабото изпълнение на инвестиционната програма остава съществен проблем. Отрицателните стойности на инвестициите през второто тримесечие на 2016 г. и по-бавното слабо развитие на проектите по европейските програми засега са проблем пред по-високия растеж, коментира проф. Белева.

 

Според икономистите на БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно, докато измененията в корпоративния сектор стават все по-неустойчиви, подчерта доц. д-р Григор Сарийски.

 

При пазара на труда има позитивни тенденции, свързани с нарастваща заетост и намаляваща безработица. Остава обаче големият проблем за структурните дисбаланси, казаха икономистите. В средата на 2016 г., в рамките на ЕС-28, България се позиционира на седма позиция сред първите десет страни по темпове на растеж, обобщи проф. Искра Белева. По думите й този растеж обаче не се материализира в достатъчно висока заетост, поради което по темпове на нарастване на заетостта страната ни е на 15-та позиция. Постигнатият позитивен растеж засега не формира достатъчно позитивни нагласи за инвестиционната активност, което намира израз в равнището на инвестициите, спад на заетост в сектора на строителството и по-ниското публично потребление в страната, констатират учените.

 

Докладът за икономическото развитие у нас на Института за икономически изследвания при БАН се изготвя всяка година, като той  проследява микро и макро икономическите показатели, външен, фискален и банков сектор, пазар на труда, състоянието на регионите и техните различия, и дава препоръки за подходящи политики за три години напред. Пред 2016 г. за първи път се прави и междинна оценка на прогнозата на основата на реалното развитие на икономиката през първите две тримесечия на годината.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама