ЕТНО КАЛЕНДАР


Посрещаме частица от мощите на Св. Лука Симферополски

0 5744 21.10.2016
Посрещаме частица от мощите на Св. Лука Симферополски

В България пристига частица от мощите на Св. Лука Симферополски, която е дар от Руската православна църква. В интервю за предаването ”Преди всички” на програма ”Хоризонт” д-р Десислава Панайотова, главен редактор на официалния сайт на Българската Патриаршия, разказа за историята на Св. Лука Симферополски:


Св. Лука Симферополски е роден през 1877 г. и умира през 1961 г. Когато разсъждавам, мисля и се моля на светиите, често се опитвам да актуализирам техния подвиг и да си кажа с какво той е значим за нас. Когато такива светии са живели в нашето време, ги измерваме през призмата на личния си опит. В случая си казвам, че той е починал само пет години преди да се роди моята сестра, т.е. той е наш сродник по дух. Той е пример, водач за нас, особено както в случа, той е живял във времена, близки до нашите, примерът му грее още повече и показва, че светостта е постижима и в наши дни и че модерната епоха не може да убие благодатта на Светия Дух, която действа в тези хора. Такъв е бил и Свети Лука.

 

Свети Лука Симферополски е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на Св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения.

 

Мощите ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. "Цар Освободител” 3. Там от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен Молебен.

 

Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 ч., когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Марина” в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала "Св. Неделя”. Там мощите на Св. Лука ще останат за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота), включително през нощта.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама