Ненков: Генерално извратена е системата за заплащане по пътечен принцип

1 3461 25.10.2016

Оставам с неприятно чувство от това, което се случва в МА, заяви по БТВ бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков. Дадоха ”чудесен пример” на поколенията, които идват. Но това са дребнотемни, мънички проблеми. Битката е или за пари, или за власт, или за жени. Третото едва ли. Но мирише на лошо.


Ще загубят студентите, училището губи престиж. Но щом съдът се е намесил, ще има развръзка. Ужасна тема е това, въздъхна той.

За скандалите във фонда за лечение на деца в чужбина той каза, че сърцето го боли. Това е щета, нанесена върху системата на здравеопазването, подобна на скандала в МА. Сигурен съм, че няма да се стигне до съдебен процес, каза той.

Ние сме в седмицата на донорството сега, има много събития навсякъде. Хората, които се съгласяват техните роднини да станат донори, са истинските герои, посочи Ненков. Системата за доказване на мозъчна смърт в България е една от най-добрите системи, аз, за да поискам донорство от някого, съм не на 100, а на 400% сигурен, увери той.

Ненков каза, че с две ръце е ЗА диференциацията в цените на клиничните пътеки. Генерално е извратена системата за заплащане по пътечния принцип, посочи Ненков. Апаратурата е добре, но не е решаваща, това е заблуда. Където има повече оборот, там докторите са по-добри, поясни той.

Във ВМА е въведен пръстовият отпечатък, това е опит да се ограничи някакъв теч някъде. Според мен това няма да намали болничните разходи, добави той. По-просто би било болницата да прави списък на това, което е направено за един пациент, после да има проверка дали е било така. Но това няма да стане, констатира той.
Препоръчай
ADS
КОМЕНТАРИ