НОВИНИ


Цацаров: Правосъдие не се прави само с декларации, но и с материална база

2 4365 27.10.2016
Цацаров: Правосъдие не се прави само с декларации, но и с материална база
Сотир Цацаров

Висшият съдебен съвет се скара за старите коли на съдилищата. „Дори при обсъждане на битови проблеми опитът за спекулация надделя”, изтъкна главният прокурор Сотир Цацаров.


„Правосъдието не е само декларации, призиви за независимост, но и материална обезпеченост. В днешно време папките с делата не се прехвърлят от един съд в друг с влак”, обърна се той с ирония към Калин Калпакчиев, предаде 24 часа. Поводът бе молба от шефа на окръжния съд в Русе ВСС да отпусне пари за купуване на кола за нуждите на съда – не да се ползва от председателя, а с който да се превозват папките с дела. И други съдилища са искали средства за нови коли, защото сегашните са стари.

Последната централизирана доставка на автомобили за съдилищата е отпреди близо 20 г., когато им бяха раздадени форд фокуси. Заради това главният прокурор Сотир Цацаров предложи да се помисли за нова обществена поръчка и разпределение на коли за съдилищата. „Въпросните фордове отдавна са амортизирани. Средствата за поддръжката им са големи. При централизирана поръчка за повече коли цената им ще е по-ниска от тази на една кола, купена от председател на съд”, аргументира се той. „Съдилищата са оставени сами да се справят с проблема. Той не се решава с разрешения за купуване на една кола или с искания до министерството за финансите за предоставяне на конфискувани автомобили”, допълни Цацаров.

Главният прокурор, който преди бе шеф на окръжния съд в Пловдив, бе категоричен, че с много малки изключение състоянието на автомобилите на съдилищата е плачевно. Цацаров три пъти изтъкна, че неговото предложение не се отнася за прокуратурата, че тя няма да получи нови коли, а само съдилищата. В държавното обвинение са се опитали да разрешат проблема, поръчките и доставките за всички структури се правят от администрацията на главния прокурор и се постигат по-ниски цени. Калин Калпакчиев поиска съветът да изготви критерии по въпроса, за да е ясно за какво се харчат за „имущество, което не е свързано с правораздавателна дейност”. Това предизвика ироничния отговор на Цацаров, че „делата не се превозват с влак” и че „правосъдието не е само декларации, но и материална обезпеченост”. Той призова да не се спекулира с проблема и съветът да не затъва в дискусии по него.

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама