НОВИНИ


Кулезич с предизборна басня за Лисица, Вълк и Прасе. Кой кой е в нея?

4 8024 01.11.2016
Кулезич с предизборна басня за Лисица, Вълк и Прасе. Кой кой е в нея?

Наскоро чух един виц, който първо ме разсмя. А после ме натъжи. Заприлича ми повече на басня, в чиито алегории се оглеждат абсурдите и поуките на живота ни български. Но ние, макар и любители на басни и хапливи вицове, никога не се изваждаме поуки. И си оставаме с абсурдите.


Това твърди в новото си видео от рубриката „Немам нерви” журналистката Люба Кулезич. То търси отговор на въпроса преплита ли се народното смехотворчество с черния хумор, който буквално всеки ден извира от нравите в родната политическа фауна.

Във вица главните герои са Лисицата, Вълкът и Прасето. Занимават се с надлъгване. На финала естествено влиза Ловната дружинка. Вълкът има повод за драматичен катарзис и за посипване на главата с пепел. Прасето изиграва всички. В крайна сметка то съумява да превърне Свинщината си в изкуство.

Поне така си мислят участниците в зверилника, който толкова наподобява атмосферата в предизборното ни театро. Човек се изкушава да разгадае Кой кой е в тази поучителна история по линия на най-актуални политически асоциации.

Поне три са според Кулезич кандидатките за ролята на Кума Лиса: Цецка Цачева в качеството й на надпартиен кандидат-президент с покровителството на своя партиен лидер; МВР шефката Румяна Бъчварова като спец по коалиционната политика с дъх на свинско в ерата на „стабилността”; червената фурия и БСП лидер Корнелия Нинова, която се изхитри да излъчи за ляв кандидат-президент храбрия ген. Румен Радев. Но той предпазливо избягва прекия сблъсък със съперницата си Цачева. Сякаш имат негласна уговорка да се държат като вегетарианци по всички теми, свързани с освинването, което за пореден път се възпроизвежда във властта, медиите и съдебната система.

Има удивителни съвпадения между премиера Борисов във второто му издание и Кумчо Вълчо от вица, който в крайна сметка се оказва изпързалян от Прасето.

КОЙ е Прасето в живописната случка, почти не остава никакво съмнение. Както и фактът, че то винаги съумява да остане невредимо. Него куршум не го лови. Особено, когато е открит поредният сезон за отстрел на Вълци, самонадеяно паднали в капан. И тук вече, според Кулезич, аналогиите между политическата сатира и политическата действителност пак са напълно основателни. Пред тях цензурата е безсилна. Дори във времена на авторитарни по дух медийни възбрани върху неизгодни за политическата каста, натрапливо свински теми.

Видео коментара може да видите тук
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама