ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 25 май

0 3677 25.05.2009
Понеделнишката преса на 25 май

Вестниците пишат, че ГЕРБ води черен PR от Израел; че партиите са си подарили 20 млн. лв.; че "Булгартабак ще се продава на безценица.




ГЕРБ води черен PR от Израел, твърди Монитор.
Екип специалисти по “черен” пиар от Израел са поканени у нас от партия ГЕРБ. Те трябва да “обгрижат” формацията на Бойко Борисов по време и на европейската, и на парламентарната кампания. Това съобщиха за “Монитор” източници от пиар средите в столицата. Според източниците на вестника “черните” експерти са много добри и са правили няколко кампании в Израел, последната от които е била на бившата външна министърка Ципи Ливни в началото на тази година. “Очакваме всякакви атаки, като основно на прицел ще са партньорите от тройната коалиция, най-вече БСП и ДПС”, категорични бяха още експертите. Според тях обаче основната негативна кампания се очаквала за парламентарния вот, тъй като все още подробностите и парите не били окончателно договорени с еврейската група.

Овчаров срещу Цветанов в битката за София, пише Стандарт.
ГЕРБ вади тежката артилерия за София. Лично председателят на партията Цветан Цветанов ще поведе листата в столичния 23-ти МИР за парламентарните избори, научи "Стандарт". Той ще се изправи срещу бившия министър на икономиката от БСП Румен Овчаров. Социалистът традиционно води червената листа в 23-ти МИР от години.
На 5 юли ще стане ясно кой от двамата ще спечели битката. Тогава ще избираме депутатите за 41-вото народно събрание.
Освен в столицата Цветанов ще поведе и листата във Велико Търново. Там ГЕРБ се надяват да вземат поне шест депутатски места, разказаха от партията.
В листата от София влизат още икономистът Стоян Мавродиев и Красимир Велчев. Двамата са членове на изпълкома на партията. Мавродиев е номиниран на първо място от район "Оборище" и има най-много гласове.

Партиите си подариха 20 млн. лева, разрива Стандарт.
Партиите си направиха тихомълком щедър подарък за изборите. Държавната субсидия за парламентарните сили скача 2,5 пъти. Така за първото тримесечие на 2009 г. за всеки вкаран депутат на миналия вот партийните централи са прибрали около 43 000 лева. Общата сума е 10 млн. лева срещу 4 млн. за последните 3 месеца на м. г. Увеличението е резултат от промяна в Закона за политическите партии, направена в началото на годината без обществени дискусии и огласяване.
Завишената сума е изплатена в началото на май и повечето изборни щабове вече са вкарали парите в кампаниите под формата на реклама. Преди новите парламентарни избори представените в Народното събрание партии ще си поделят още един последен транш от 10 млн.

“Булгартабак” за продан на безценица, научил е Дневен Труд.

130 млн. евро е минималната цена, от която Агенцията по приватизация е намислила да пусне наддаването за “Булгартабак холдинг” АД. Това е един от най-обсъжданите вариантни, които агеницята мъдри от няколко месеца. Цигарената компания ще се продава на открит търг с явно наддаване. Най-малко 200 млн. евро трябва да е стартовата цена за холдинга. В него влизат двете цигарени фабрики в Благоевград и в София, предприятието за преработка на тютюн в село Ясен, както и цигарените марки. “Булгартабак” има десетки милиони евро депозит, няма дългове и държи около 60 на сто от пазара на цигарите в страната. Расте и експортът. Компанията стои много стабилно в условията на жетоката конкуренция и ценовата война на свободния пазар.

За депутати обществени поръчки не важат, констатира 24 часа.
Няма конфликт на интереси при депутатите Стоян Проданов от БСП и Юнал Тасин от ДПС с обществените поръчки за пътища в Кърджали по оперативна програма “Регионално развитие”. Това установи строителното министерство след проверка по случая. През декември 2008 година фирма “Билд Конслулт”, в която депутатите са съдружници, взели 669 180 лв. за ремонт на отсечката Кърджали – Опълченско – Дъждино - Пепелище. Те имат и контракт от 2007 година за ремонт на улици в Кърджали за 161 477лв.

Няма планирани европари за пътища и градски транспорт през тази година, разкрива Дневник.
Няма предвидени пари за ремонт на пътища и обновяване на градския транспорт по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за тази година. Това показва годишната индикативна програма, която е публикувана в интернет. Ще бъдат разпределени средства за друг тип проекти, сред които основно за ремонти и възстановяване на различен тип атракции. Засега от програмата отказват официално да потвърдят, че еврофинансирането за пътища ще остане за 2010 г. "До края на месец май ще излезем с решение", обеща Боянка Пайталова, главен директор на програма "Регионално развитие". Това на практика означава, че ремонт на пътища през тази година с европари няма да има, защото дори да има зелена светлина за обявяване на проекти за финансиране, докато се организират и минат тръжните процедури, изборът на изпълнители ще е ясен през есента. За да стартира реализацията им обаче, ще трябва да има авансови плащания от бюджета, а засега прогнозите са за свиване на разходите особено за втората половина на годината след смяната на правителството.

БНБ запазва Искров – всички го искали, пише 24 часа.
Иван Искров ще получи втори мандат и така ще бъде начело на Българската народна банка още шест годоини. Предложение за преназначаване на сегашния управител на БНБ Иван Искров за още шест години внесе тази седмица в парламента управляващата коалиция, казаха депутати от мнозинството. Неговият мандат свършва през октовмри, но това не било пречка, защото законовият срок за избиране на нов управител преди изтичане на мандата на предишния бил препоръчителен.

Фондовете за пенсии излизат на плюс, оптимистичен е 24 часа.
Крахът на борсата повлече участници, включително и едни от най-големите играчи – пенсионните фондове. От края на миналата година осигурените с ужас следят как се топят парите по индивидуалните им партиди. На някои от тях нервите не издъжаха и изтеглиха натрупаните средства в повечето случаи на загуба. Останалите продължават да чакат да спре свободното падане на индексите на фондовата борса, да дръпнат напред, а това да повлияе благоприятно на пенсионните фондове. Позитивни сигнали идват от дружествата напоследък. Наблюденията им показват, че през април и май дейността им се е стабилизирала и почти всички са започнали да изслизат на плюс.

Промяна в закона може да реши кризата с инсулина, апелира Дневен Труд.
Продължават преговорите между здравното министерство и “Ново Нордиск” заради проблема с доставката на инсулин от фирмата. С нейните продукти се лекуват 50 хиляди диабетици. Компанията въобще не подаде документи за работа със здравната каса, защото държавата я принуди да свали цената на инсулина си под допустимата за “Ново Нордиск”. Ако министерството и фирмата не се договорят изходът е само поправка в закона. В момента за препаратите от една група касата плаща една и съща цена. Има предложнеие в група да попадат само взаимозаменяеми препарати. Така че, даже и да отпадне един, без проблеми лечението да се замести с друг.

Измами в класирането за забавачки, сигнализира Монитор.
Част от "спечелилите" място в забавачка деца може да са били класирани с измама, алармираха "Монитор" разтревожени родители. Те подозират, че по-изобретателни майки може да са излъгали, че бабата или дядото работят в забавачката, за да вдигнат точките на хлапето си при класиране. "Проверявахме дали въпросните лица присъстват в списъците на системата "Админ" на МОН. Заявките, които по една или друга причина сме счели за невалидни, са премахнати", обясни пред "Монитор" администраторът на сайта за градините Явор Джонев. От Министерството на образованието обаче обявиха, че пълната информация за работещите в градините е на "Московска" 33.

Майките в София готвят протест на 1 юни, информира Дума.
Майките на малки деца в София отново излизат на протест пред общината на 1 юни. Гневът им бе предизвикан от поредния хаос с класирането в детските градини. 2500 малчугани останаха без място в забавачките, очаква се в яслите места да няма за други 4000 деца. Списъците с класираните хлапета бяха разлепени в детските градини в 9 часа сутринта в събота. От днес започва записването на малчуганите. След 6 юни се очаква да има второ класиране, но никой не се наема да гарантира, че тогава повече дечица ще намерят място в забавачките. Бойко Борисов да се приготви за протеста, на 1 юни лично аз ще му връча детето, което от миналата година чака и не е прието. Да го гледа той!, закани се една от майките.
В няколко градини в първа група няма прието нито едно дете. Така се е получило, защото предвидиливи родители са записали децата си в яслата на същото заведение. И така по право същите малчугани влизат в първа група.
От общината се опитаха да успокоят родителите, като съобщиха, че до есента ще построи нови забавачки с още 1500 места.

До август ще е готов жп пътят по линията Пловдив – Свиленград, съобщава Пари.
Първата фаза на проекта по реконструкция и модернизация на жп линията Пловдив - Свиленград от Крумово до Първомай има реалните шансове да приключи преди ноември 2009 г. Това коментира зам.- транспортният министър Весела Господинова. Според нея значителен е напредъкът по този голям инфраструктурен проект на транспортното министерство. По първата фаза - жп участъка от Кремово до Първомай, общото изпълнение на работите е 75%. Приключването е планирано преди края на ноември 2009 г. Очаква се до август работите по изграждането на железния път да бъдат приключени.

Инвестицията в български имоти остава изгодна за руснаците, анализира Новинар.
Макар секторът на строителството да пострада най-силно от икономическата криза, недвижимите имоти в България остават изгодна инвестиция заради спада на цените на жилищата. От нея най-вече се възползват чужденци, и то основно руснаци. По данни на агенции за недвижими имоти руските клиенти все по-често търсят да купят луксозни жилища и къщи в страната ни. Те заеха мястото на досегашните първенци по инвестиции в имоти у нас – англичаните. Руският наплив на инвестиции към имотния ни сектор се дължи на активизирането на самите брокери в Русия. Заради световната финансова криза нея клиентите започнаха да търсят по-сигурно вложение на финансите си. Това доведе и до осъзнаването на самите руснаци, че могат да си купят приличен апартамент на Черно или Средиземно море на същата цена като едностаен апартамент в руската столица Москва.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама