НОВИНИ


Плевнелиев иска отмяна на визите за българите от Тръмп

0 4171 09.11.2016
Плевнелиев иска отмяна на визите за българите от Тръмп
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев поздрави републиканеца Доналд Тръмп по случай избирането му за държавен глава на САЩ. Той припомня в писмото си, че двете страни имат общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, както и че са добри стратегически партньори.


Държавният глава поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ.

„Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване навъзможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ“, пише президентът Росен Плевнелиев.

„Българо-американските отношения се развиват динамично в рамките на стратегическо партньорство и никога не са били толкова близки, приятелски и резултатни, както в настоящия момент. Важен импулс за тяхното по-нататъшно задълбочаване бе създаването на българо-американските работни групи в ключовите области сигурност и отбрана, енергийна сигурност, борба с тероризма, върховенство на закона и образование и връзки между народите на двете страни“, пише още в поздравленията си българският президент.

Държавният глава посочва, че приоритет за България остава сътрудничеството с цел увеличаване обема на двустранната търговия и взаимните инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама