НОВИНИ


„Човекът на Бойко” във ВСС последен на избор за нов съвет

2 4693 17.11.2016
„Човекът на Бойко” във ВСС последен на избор за нов съвет
Димитър Узунов

Добилият публичност като ”човека на Бойко” представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов се класира... последен на експериментален избор за нови членове, който Съветът отигра вчера и днес, пише „Клуб Зет”.


Както е известно, Узунов е обект на всевъзможни опити от няколко души да му се търси отговорност - за избора на хора за среща със западните проверяващи прокурори, за изказването, че Калин Калпакчиев "движи" европроект за 340 000 лв. и т.н. Мнозинството в Съвета обаче винаги парира опитите да понесе последствия, а въпросът бе отнесен и до Народното събрание. Под чертата на влизащите от съдийска квота е и друго от "остриетата" на сегашното мнозинство, което прокарва повечето решения в системата - Галя Георгиева.

На 16 и 17 ноември Съветът пробва електронната система, с която ще се избере част от състава на бъдещия ВСС. В първия ден от гласуването участваха 3019 магистрати, което представлява 71,6% от имащите право на вот 4211 магистрати. Включили са се съответно 1468 съдии, 1186 прокурори и 365 следователи. В процентно отношение най-голяма активност са проявили следователите – 81,29% от имащите право на глас 449 , следвани от прокурорите – 78,43%  от 1512 и съдиите – 65,24% от 2250.

На тях им е подадено да избират между списък от доброволци - членове на настоящия и бившия състав на Съвета. В резултат на тестовото гласуване са "избрани" съответно трима съдии от 10 кандидати, двама прокурори от 7 кандидати и нито един следовател от петима кандидати за всяка квота, съобщават от Съвета.

Днес биха влезли Данила Костова (820 гласа), Теодора Нинова (771) и втори член на действащия съвет - Юлияна Колева (744). Под чертата от 50 % +1 остават Галя Георгиева (668 гласа) и още шестима. На дъното с 450 гласа - с повече от 100 гласа по-малко от втория отдолу нагоре, е Узунов... Макар че на сайта evote.justice.bg нещата са така разбъркани, че да не изглежда последен.

Що се отнася до прокурорската колегия, Пенка Маринова и Радка Петрова биха влезли, а петима, сред които настоящите кадровици - Румен Боев и Михаил Кожарев - не. За единственото следователско място не влизат и петимата предложени кандидати, сред които пак има двама от този ВСС - Ясен Тодоров и Румен Георгиев. Пред "Правен свят" неназовани магистрати изразяват най-сериозното си опасение - че няма гаранции за тайната на вота. Други пък споделят, че при спусната квота от 6 съдии някъде системата е "забивала", ако желаете да посочите примерно само 3-ма. Иначе на обсъжданията днес ръководителят на проекта Румен Георгиев каза, че поради факта, че хакерски атаки винаги идват от сървъри, базирани в чужбина, системата ограничава гласуването само от айпи адреси, регистрирани в България.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама