НОВИНИ


Осем души сеят СПИН във Варна

0 3733 17.11.2016
Осем души сеят СПИН във Варна

Осем души от Варна са дали положителен резултат за ХИВ от началото на годината до момента, показват данните на Регионалната здравна инспекция, където се правят безплатни изследвания и консултации.


За периода през кабинета са преминали 992-ма души, 644 от които са мъже, обясни д-р Анка Баева от здравната инспекция. 704 от пожелалите да се изследват за ХИВ/СПИН са правили необезопасен секс. 150 от тях са имали хомосексуални контакти, а 9 са инжекционни наркомани, съобщи Дарик.

 

От 18-ти до 25 ноември, в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, всеки желаещ може безплатно и анонимно да провери здравния си статус в каб. 501 в РЗИ. В понеделник, сряда и петък той ще работи от 9:00 до 16:00 часа, а във вторник и четвъртък – от 9:00 до 12:00.

 

Традиционно кампанията ще продължи с разполагане на мобилни кабинети в Медицинския, Техническия и Свободния университет на 29 ноември и на 1-ви и 2-ри декември. Освен това общинската дирекция „Превенции“ обучава средношколци от 9 и 10 клас, които да информират своите връстници за риска от ХИВ и хепатит, за начините на разпространение и предпазването от предаване на инфекциите.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама