СВЯТ


Едуард Сноудън: Правителства прилагат ”политика на страха”, за да следят повече

1 3937 19.11.2016
Едуард Сноудън:  Правителства прилагат ”политика на страха”, за да следят повече
Едуард Сноудън

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън предупреди, че правителства използват ”политика на страха”, за да прокарат повече закони за следене на гражданите, предаде ДПА.


"Тероризмът се превърна в нещо като законодателна магическа пръчица", каза той по интернет връзка в Осло от Русия, където живее в изгнание.

 

Сноудън даде примери с неотдавнашните събития в Турция, където бяха извършени масови арести, и с приемането на ограничаващи човешките права закони за следене в страни от Великобритания до Китай, Русия и САЩ.

 

"Не се страхувайте, имайте готовност", каза той на публиката в Осло, като отбеляза, че предстои тежка работа. Най-ефикасният отговор на широкообхватни репресивни мерки е да се приемат непоклатими конституционни права, които "не зависят от страстите на настоящия политически елит", изтъкна той, цитиран от БТА.

 

Президентското управление на Барак Обама в САЩ показа, че "на избраните длъжностни лица може и трябва да се има възможно най-малко доверие, защото предизборните обещания не са надеждни", каза Сноудън.

 

Той е издирван от правителството на САЩ по обвинения в шпионаж за разкриването на програмите за събиране на информация от телефони и интернет на американската Агенция за национална сигурност. През март Сноудън получи наградата "Осиецки" на норвежкия ПЕН център за изключителни усилия в защита на свободата на словото.

 

Миналия месец норвежкият ПЕН център отложи за юни планираната за вчера церемония по награждаването му в обстановка на юридически усилия да се издействат гаранции, че той няма да бъде екстрадиран в САЩ, ако посети Норвегия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама