НОВИНИ


Радев оставя Плевнелиев да реди сам служебен кабинет

2 4254 21.11.2016
Радев оставя Плевнелиев да реди сам служебен кабинет

”Поздравление за огромното доверие, което получихте от българските граждани”. С тези думи председателят на Народното събрание и загубилият кандидат за президент на ГЕРБ Цецка Цачева се обърна към новоизбраните президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова по време на церемонията по връчването на решението на Централната избирателна комисия за избора им.


Разликата между Цачева и Пламен Манушев и независимите, подкрепени от БСП ген. Румен Радев и Илияна Йотова, бе над 23%, като за Радев бяха гласували 2 063 032 милиона българи.

„Още веднъж поздравления за победата. Вярвам, че няма да пожалите сили и енергия, за да отговорите на това доверие с мъдри и държавнически решения в интерес на българските граждани“, каза Цачева и поздрави ЦИК за огромната работа, която според нея е добре свършена.

„Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев.Така е по Конституция“, заяви Радев и посочи, че разчита на опита на настоящия държавен глава.

Така Радев отговори на премиера в оставка Бойко Борисов, който посочи, че е редно Радев също да участва в реденето на новия кабинет, при положение, че не се сформира правителство в рамките на този парламент.

"Политическа криза в България няма". Това заяви след връчването на решението новоизбраният президент. По думите му в момента тече нормална конституционна процедура. „Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори“, коментира той.

"Ще работя и ще отдам своите сили и енергия за демократична и просперираща България", посочи още бившият главнокомандващ на ВВС.

"Връченият ми мандат на мен и на г-жа Йотова е израз не само на признание за резултата от тези избори. Това е изключително отговорен и задължаващ акт. Искам да ви уверя, че ще работя и ще отдадем своите сили и енергия за демократична и просперираща България. Благодаря на всички“, заяви ген. Румен Радев.

Той посочи и че ще инициира срещи за обсъждане на вариантите за въвеждане на мажоритарната избирателна система, каквото поискаха 2,5 милиона българи, гласували на референдума на Слави Трифонов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама