НОВИНИ


3200 руски граждани се бият на страната на ИДИЛ

1 4680 21.11.2016
3200 руски граждани се бият на страната на ИДИЛ

Руското министерство на външните работи обяви, че повече от 3200 руски граждани воюват на страната на групировката ”Ислямска държава” в Сирия и Ирак и че при завръщането си създават нелегални терористични формирования в Северен Кавказ, съобщава БНР.


Директорът на департамента по новите предизвикателства и заплахи към руското външнополитическо ведомство Иля Рогачов съобщи стряскащата цифра от 3200 руски граждани, които са отишли в Сирия и Ирак и воюват на страната на терористичните групировки в Близкия изток. Той сподели, че по оценка на властите в Москва, основната заплаха за Русия идва от преминалите школата на обучение в реални условия в двете близкоизточни държави руснаци, участвали на страната на радикалните групировки там. След завръщането си предимно в Северен Кавказ бившите бойци се присъединяват към действащите в този регион нелегални криминални и бандитски формирования, като ги вербуват и така те се превръщат в скрити групи за извършване на терористични актове, каза руският дипломат.

Освен това руските власти са обезпокоени от разгърнатите действия на емисарите на ИДИЛ и идеологическата експанзия в интернет и информационното пространство.

Социалните мрежи са се превърнали според руските специални служби в основен канал за вербуване на потенциални терористи - предимно млади хора, които понякога не могат да се справят с отсяването на пропагандната дейност на такива емисари и попадат под влиянието на тези псевдоидеологии. Рогачов ги определи като мини със забавено действие. 

Новината беше коментирана и от председателя на Комитета по отбраната към горната камара на руския парламент Виктор Озеров, които потвърди опасенията на властите и заяви, че завръщащите се от Сирия и Ирак могат да се превърнат в сериозна заплаха за сигурността. Според него трябва да бъде създадена международна информационна база, така че всички страни да имат достъп до този рисков контингент.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама